Путін дав команду показувати у кіномережах РФ "документальне кіно" про "спецоперацію" в Україні

Президент РФ путін доручив міністерству культури організувати покази в кіномережах вітчизняного документального кіно на теми, присвячені "спецоперації" та "боротьбі з поширенням неонацистської та неофашистської ідеології". Крім того, відомство має провести фестиваль патріотичного документального кіно, - повідомляє "Радіо Свобода".

Серед іншого путін також доручив міноборони РФ допомогти російським документалістам у підготовці кіноматеріалів про "подвиги та героїзм" учасників бойових дій. Відомство має звітувати про це 1 березня, а далі подавати звіти один раз на рік.

У повідомленні нагадується, що невдовзі після нападу росії на Україну держдума фактично запровадила військову цензуру. Російська влада під загрозою покарання зобов'язала громадян називати війну "спецоперацією" і використовувати лише офіційні російські дані. За публікацію відомостей про війну з інших джерел запровадили штрафи та тюремні терміни – вони передбачені новими статтями про дискредитацію російської армії та поширення про неї фейків.

Багато діячів мистецтва та культури залишили росію через війну. Їхні постановки скасовуються, імена знімаються з афіш.

Війна та цензура вплинули на російський кінопрокат. Його репертуар скоротився. На знак солідарності з Україною багато міжнародних фестивалів не стали показувати російські фільми, до створення яких була причетна держава. Нечисленні фестивальні картини відомих російських режисерів, наприклад Кирила Серебренникова та Олександра Сокурова, в росії показані не були.

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті