Єдина українка в парламенті США заявила, що не голосуватиме за військову допомогу Україні

Депутатка від республіканців у Палаті представників Конгресу США Вікторія Спартц заяаила, що не голосуватиме за пакет військової допомоги Україні у розмірі $60 мільярдів, який пропонує Білий дім. Пакет підтримав Сенат, де більшість належить демократам, але з тих пір, з осені 2023 року, навіть винесення його на голосування блокують в Палаті представників, де більшість складають республіканці, деякі з яких, втім, схильні голосувати “за”. Тим не менш, планується, що голосування, нарешті, відбудеться в середині квітня.

Як розповдає The Wall Street Journal, Вікторія Спартц народилася і вирісла в Україні. Нинішня конгресвумен емігрувала до США до свого чоловіка у 2000 році, закінчила там магістратуру і до перемоги на виборах в її окрузі в штаті Індіана у 2020 році працювала в сферах фінансів, нерухомості і сільського господарства. У WSJ наголосили, що Палаті представників є вісім депутатів, які народилися в Європі, але Спартц – єдина, хто народилася у колишній радянській республіці.

Біографія Спартц давала як демократам, так і деяким республіканцям надію, що вона братиме активну роль у адвокатуванні військових потреб України серед своїх однопартійців. В Україні у неї залишилися родичі. Зокрема, депутатка розповідала, що її 95-річна бабуся померла у 2022 році після російського обстрілу, яким вибило вікна в її квартирі.

Відразу після вторгнення Росії в Україну Спартц дійсно виступала на підтримку України, як в США, так і серед союзників в Європі, зазначили у WSJ. Вона навіть критикувала адміністрацію президента Джо Байдена за недостатні дії щодо стримування президента Росії Владіміра Путіна, була серед тих, хто публічно звертали увагу на посилення співпраці між Росією і Китаєм, який США вважають своїм головним супротивником, а також серед тих, хто вимагали заборони імпорту нафти і газу з Росії. Вона підтримала попередній $40-мільярдний пакет військової допомоги Україні.

Сьогодні вона каже, що хоче зосередитися не на Україні, а на внутрішніх проблемах США як-то охорона здоров’я, і що уряд має так само приділяти більше уваги внутрішнім питанням.

Вона також зазначає, що може підтримати допомогу Україні, але якщо вона буде виділена як позика, а також якщо її витрати будуть, як вона наполягає, під більш пильним наглядом. “Я розумію важливість цього бою і наслідкт, якщо Росія перемагатиме, але я також не дуже наївна. Якщо у нас не буде належного нагляду, ми не досягнемо наших цілей. Ми не можемо мати ці безкінечні війни”, – процитували Спартц у The Wall Street Journal.

При цьому у Білому домі кажуть, що декілька разів інформували Спартц і інших республіканців про витрати на допомогу Україні на спеціальних зустрічах з вищим керівництвом держави, в останнє – у грудні.

У WSJ є пояснення такої зміни позиції депутатки. Виборці в її окрузі переважно не підтримують витрати на допомогу Україні, і хоча на початку 2023 році Спартц оголосила, що більше не балотуватиметься у Конгрес, за рік вона змінила свою думку.

Наразі її головний конкурент на праймеріз республіканців – дуже заможний місцевий бізнесмен Чак Гудріч, який вже витратив на свою кампанію майже всемеро більше, ніж Спартц, і реклама якого переважно атакує Спартц саме за її підтримку України.

“Вікторія Спартц відправляє $40 мільярдів наших податкових доларів Україні перед тим, як добудована прикордонна стіна, – процитували у WSJ одне з рекламних послань Гудріча, яке вказує на умову республіканців погодитися на допомогу Україні тільки в разі ажиття урядом жорстких заходів щодо масової міграції через кордон США з Мексикою. – Чому Вікторія Спартц ставить Україну на перше місце?”

Статті

Донецьк
18.09.2024
13:18

У лікарнях грубіянять, а в аптеках продають крейду замість ліків. Донецький щоденник

На цій біді швидко навчилися заробляти місцеві ділки. Вони привозять невеликими партіями медикаменти з України та перепродають їх із потрійною накруткою. Але люди купують. Тому що змушені.
Світ
17.09.2024
18:00

«Росія зобов'язана вибрати другий варіант дій». Російські ЗМІ про Україну

У Росії для чинної влади небезпечно програвати війни, особливо коли тривалий час ця влада проводила паради і переконувала народ у непереможності рідної армії. Поразка викличе розчарування і втрату віри, але не в армію, а в політичне керівництво.
Луганськ
17.09.2024
10:40

Хліб, евакуація, 20 мешканців і зникла безвісти 82-річна Надія Омелянівна: будні вільної Луганщини 

Надія Омелянівна, швидше за все, пішла шукати місце, де можна спіймати мобільний зв’язок, щоб поговорити з сином (телефона у хаті не було, отже, ймовірно, вона взяла його з собою). І підірвалась на вибухівці. А тіло розтягали дикі звірі.
Всі статті