Переважна більшість українців вірить у перемогу України у війні - опитування

Більшість українців (83%) вірить у перемогу України у війні, не вірять - 11%. Про це свідчать результати соцопитування, проведеного Центром Разумкова 20-26 вересня, повідомляє "Інтерфакс-Україна"

Як повідомляється, у перемогу вірять 72% жителів півдня країни, 75% жителів сходу, 87% жителів заходу і 88% жителів центру України. Не вірять у перемогу найменше в центрі України (7%), найбільше на півдні (21%).

Щодо термінів настання перемоги, то серед респондентів, які в неї вірять, 39% вважають, що вона настане за один-два роки, 19,5% - що вона настане до кінця поточного року, 15% - що для цього знадобиться від трьох до п’яти років, 5% - понад п’ять років, 2% - що перемога відбудеться, але "навряд чи за їхнього життя".

Найбільш оптимістичними очікування перемоги були в лютому-березні 2023 року. Тоді 50% вважали, що перемога настане до кінця року.

38% тих, хто вірить у перемогу, вважають, що перемогою можна буде вважати вигнання російських військ з усієї території України й відновлення кордонів станом на січень 2014 року. Ще 17,5% вважатимуть перемогою знищення російської армії і сприяння повстанню/розпаду всередині РФ. 17% вважатимуть перемогою відновлення статус-кво станом на 23 лютого 2022 року, 7,5% - вигнання російських військ з усієї території України, крім окупованого Криму, а 8% - припинення війни, навіть якщо російська армія залишиться на захоплених унаслідок повномасштабного вторгнення (після 24 лютого 2022 року) територіях.

Відносна більшість (47%) українців вважає, що дозвіл з боку країн Заходу для України бити західною зброєю без обмежень по цілях на території РФ більш імовірно приведе до миру в Україні, аніж перемовини між Україною та Росією (такі перемовини вважають більш дієвим способом досягнення миру лише 29% респондентів).

58% опитаних ставляться до бойових дій у Курській області РФ позитивно, 20% - негативно. Позитивно до цього ставиться більшість (65%) тих респондентів, які вірять у перемогу України (негативно - лише 15%), тоді як ті, хто не вірить у перемогу, ставляться до цього частіше негативно (відповідно 22% і 50%).

Опитування проводила соціологічна служба Центру Разумкова в рамках Програми сприяння громадській активності "Долучайся!", яку фінансує Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) і здійснює Pact в Україні. Опитування проводили методом face-to-face в усіх підконтрольних уряду України регіонах за стратифікованою багатоступеневою вибіркою із застосуванням випадкового добору на перших етапах формування вибірки й квотного методу добору респондентів на заключному етапі. Структура вибіркової сукупності відтворює демографічну структуру дорослого населення територій, на яких проводили опитування, станом на початок 2022 року за віком, статтю, типом поселення.

Опитано 2016 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Як повідомлялося, президенту України Володимиру Зеленському довіряє 59% населення держави.

 

Статті

Світ
16.10.2024
07:41

«Наші війська вже підійшли до Миргорода». Російські ЗМІ про Україну

Ніхто не гарантує, що всі країни єдиним фронтом стануть на захист члена НАТО... Для самого альянсу немає жодної причини включати в себе Україну. Він і так користується нею як своїм плацдармом, не несучи при цьому жодної відповідальності.
Країна
15.10.2024
10:54

Друга річниця "повернення Донбасу додому": фестиваль міфів

Сама ідея апелювати до історії, говорячи про належність території до державних утворень, межі яких постійно змінювалися, – у сучасному світі виглядає дивно.
Донбас
13.10.2024
18:11

У Луганську Путін дякував кожному, хто кидав папірець в урну. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Очікувано минулого тижня найважливішою темою ЗМІ окупованого Донбасу став день народження російського диктатора Путіна. Своєрідний старт цунамі привітань від місцевих колабораціоністів усіх мастей дав спікер Кремля Дмитро Пєсков. «Президент... не...
Всі статті