Глава "Енергоатому": План РФ щодо відключення ЗАЕС від української енергосистеми підвищить ризик катастрофічного збою

Росія підготувала ретельний план щодо відключення Запорізької АЕС від енергосистеми України на "випадок надзвичайної ситуації", який загрожує "катастрофічним збоєм". Про це заявив голова української компанії "Енергоатом" Петро Котін в інтерв'ю The Guardian, повідомляє "Радіо Свобода".

Відключення може призвести до збою систем її охолодження та потенційно до ядерної катастрофи, застерігає глава "Енергоатому".

За словами Котіна, російські інженери представили план працівникам ЗАЕС, а ті передали його до "Енергоатому", який є оператором усіх атомних електростанцій України. План буде реалізовано, якщо трапиться "серйозне ушкодження всіх ліній, що з'єднують Запорізьку АЕС із українською енергосистемою".

Котін повідомив, що електропостачання станції вже перебуває у критичному стані. За його інформацією, під час війни на ЗАЕС пошкоджено три з чотирьох основних ліній електропередачі та дві з трьох резервних.

На думку Котіна, російський план щодо відключення ЗАЕС від української енергосистеми підвищить ризик її катастрофічного збою. Під час перемикання на російську енергомережу система охолодження ядерних реакторів залежатиме від резервного дизельного генератора. Якщо він вийде з ладу - на спроби охолодити паливо є 90 хвилин, потім воно почне плавитися.

Крім цього, Котін побоюється, що у разі пожежі в машинних залах, що знаходяться поруч із працюючими реакторами, вогонь не зможуть загасити, "бо всі в'їзди блокуються вантажівками". За його даними, в одному цеху стоять 14 вантажівок, а в іншому – не менше шести. Полум'я може поширитися на будівлі реакторів, і тоді пожежа матиме катастрофічні наслідки далеко за межами регіону.

Також Котін розповів про "кампанію терору" проти працівників ЗАЕС. За його словами, одного забили до смерті, іншого тяжко поранили, понад 200 людей наразі затримано. Котін повідомив, що зараз на ЗАЕС чергують дев'ять тисяч людей – із одинадцяти тисяч, які працювали на станції до початку російського вторгнення в Україну.

Як повідомлялося, "Енергоатом" закликав розмістити на Запорізькій АЕС західних миротворців.

Статті

Донецьк
18.09.2024
13:18

У лікарнях грубіянять, а в аптеках продають крейду замість ліків. Донецький щоденник

На цій біді швидко навчилися заробляти місцеві ділки. Вони привозять невеликими партіями медикаменти з України та перепродають їх із потрійною накруткою. Але люди купують. Тому що змушені.
Світ
17.09.2024
18:00

«Росія зобов'язана вибрати другий варіант дій». Російські ЗМІ про Україну

У Росії для чинної влади небезпечно програвати війни, особливо коли тривалий час ця влада проводила паради і переконувала народ у непереможності рідної армії. Поразка викличе розчарування і втрату віри, але не в армію, а в політичне керівництво.
Луганськ
17.09.2024
10:40

Хліб, евакуація, 20 мешканців і зникла безвісти 82-річна Надія Омелянівна: будні вільної Луганщини 

Надія Омелянівна, швидше за все, пішла шукати місце, де можна спіймати мобільний зв’язок, щоб поговорити з сином (телефона у хаті не було, отже, ймовірно, вона взяла його з собою). І підірвалась на вибухівці. А тіло розтягали дикі звірі.
Всі статті