ЄС надає Україні ще майже 1,6 млрд євро фіндопомоги на відновлення.

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) надає Україні 1,59 млрд євро фінансової допомоги ЄС, підкріплені гарантіями з бюджету ЄС, із цих коштів 1,05 млрд євро буде надано негайно. Про це повідомляється у пресрелізі ЄІБ 25 липня, пише "Економічна правда".

"Кошти надаються, щоб допомогти Україні відремонтувати необхідну пошкоджену інфраструктуру та відновити критично важливі проєкти, спрямовані на задоволення невідкладних потреб українського народу", – йдеться у пресрелізі.

Уточнюється, що це другий пакет підтримки України в рамках екстрених заходів солідарності з Україною від ЄІБ, розроблений у тісній співпраці з Європейською комісією.

"Це продовження екстреного пакету фінансової підтримки у розмірі 668 млн євро, який був повністю перерахований протягом місяця після початку повномасштабної війни. Як і перший пакет, це фінансування пропонується на вигідних умовах, включаючи довгострокові терміни кредитування", – додали в ЄІБ.

"Другий пакет допомоги в рамках Екстрених заходів солідарності з Україною від ЄІБ сприятиме збереженню та відновленню функціонування найбільш критично важливої інфраструктури та необхідних послуг, посиленню стійкості країни та підтриманню її економічної стабільності", – пояснили у банку.

Уточнюється, що пакет допомоги складається із двох блоків:

- негайна фінансова підтримка на загальну суму 1,05 млрд євро. Вона міститиме авансові виплати за вісьма фінансовими контрактами. Це допоможе українському уряду покрити першочергові короткострокові потреби у фінансуванні, надати підтримку стратегічним державним підприємствам, забезпечити негайний ремонт пошкодженої інфраструктури, відновити надання порушених комунальних послуг, підтримати термінові заходи щодо енергетики та енергоефективності під час підготовки до опалювального сезону;

- відновлення реалізації фінансованих проєктів ЄІБ в Україні на загальну суму 540 млн євро там, де це можливо, за винятком районів активних бойових дій та непідконтрольних українському уряду територій. Відібрані проєкти будуть мати відношення до енергетики, енергоефективності, доріг, транспорту, освіти та інфраструктури, а також програм реконструкції та відновлення. Точний час цих виплат залежатиме від стану просування вибраних проєктів.

Раніше повідомлялося, що ЄС ухвалив рішення про виділення військової допомоги Україні у розмірі 500 млн євро.

Статті

Країна
20.09.2024
10:13

Україна – РФ: транзитний "хід конем"

Україна намагається зберегти статус транзитера енергоресурсів для ЄС, бо його втрата дуже невигідна економічно. Проблема в тому, що транзит можливий тільки в одному випадку. Якщо постачальником цих енергоресурсів буде росія.
Донецьк
18.09.2024
13:18

У лікарнях грубіянять, а в аптеках продають крейду замість ліків. Донецький щоденник

На цій біді швидко навчилися заробляти місцеві ділки. Вони привозять невеликими партіями медикаменти з України та перепродають їх із потрійною накруткою. Але люди купують. Тому що змушені.
Світ
17.09.2024
18:00

«Росія зобов'язана вибрати другий варіант дій». Російські ЗМІ про Україну

У Росії для чинної влади небезпечно програвати війни, особливо коли тривалий час ця влада проводила паради і переконувала народ у непереможності рідної армії. Поразка викличе розчарування і втрату віри, але не в армію, а в політичне керівництво.
Всі статті