Угорщину можуть позбавити головування в ЄС через поїздку Орбана до Москви - ЗМІ

Чиновники ЄС обговорюють можливість позбавлення Угорщини ролі голови в Раді союзу після візиту угорського прем'єра Віктора Орбана в РФ і зустрічі з Путіним. Про це пише газета Financial Times із посиланням на обізнані джерела, - повідомляє Телеграм-канал The Moscow Times.

Через поїздку Орбана до Москви багато держав - членів ЄС також задумалися про бойкот традиційних неформальних міністерських зустрічей, що мають відбутися в Угорщині під час головування країни в Раді Євросоюзу, та про обмеження "свободи маневрів" прем'єра Угорщини, розповів співрозмовники FT.

У юридичній службі Євросоюзу, зі свого боку, вважають, що поїздка Орбана до РФ і його зустріч із Путіним суперечать угодам, укладеним країнами ЄС. Згідно з оцінкою юристів, Орбан порушив союзні договори, які забороняють будь-які дії, здатні "поставити під загрозу досягнення цілей" ЄС. Також він порушив "правове положення, яке закликає всіх членів організації здійснювати зовнішньополітичну діяльність виключно в дусі лояльності та взаємної солідарності".

"Поїздка до Москви була політичною помилкою. За десять років я ніколи не бачив такої різкої реакції від інших 26 країн - членів ЄС на дії однієї держави. <...> Угорщина може отримати жовту картку. Такий спосіб роботи неприйнятний", - заявив Financial Times голова Євроради Шарль Мішель.

Як повідомлялося, Орбан після візиту до Києва і Москви застерігає Євросоюз: В Україні можливі "більш драматичні втрати і події на передовій, ніж будь-коли раніше".

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті