Орбан після візиту до Києва і Москви застерігає Євросоюз: В Україні можливі "більш драматичні втрати і події на передовій, ніж будь-коли раніше"

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан після візиту до Києва і Москви застеріг керівництво Євросоюзу, що в Україні "можливі більш драматичні втрати і події на передовій, ніж будь-коли раніше". Про це Орбан заявив у непублічному листі керівництву ЄС, - повідомляє "Настоящее время".

Розслідувальний проєкт "Система" ознайомився з листом, який Орбан відправив голові Європейської ради Шарлю Мішелю та главам держав-членів ЄС після своїх візитів до Києва та Москви в липні 2024 року.

Лист датовано 5 липня і надіслано з Азербайджану, куди Орбан вирушив після зустрічі з Путіним. Документ не призначений для широкої публіки. "Радіо Свобода" отримало його від європейського чиновника, який побажав залишитися анонімним, оскільки він не уповноважений коментувати цю тему у ЗМІ. Справжність листа підтвердили ще два чиновники ЄС.

Орбан пише, що під час поїздок в Україну і РФ не виступав від імені всього ЄС, а лише хотів дізнатися позиції воюючих сторін. Він скупо згадує позицію Зеленського, але докладно переказує погляди Путіна.

У викладі Орбана російська влада впевнена, що "час не на боці України, а на боці російських сил". У бесіді з угорським прем'єром Путін не згадував про російські втрати на фронті, зате багато розповідав про свої підрахунки українських втрат. Орбан із посиланням на Путіна наводить цифру в 40-50 тисяч на місяць, таку саму оцінку російський президент давав нещодавно на зустрічі з головними редакторами зарубіжних ЗМІ.

"Президент Росії був здивований тим, що президент України відкинув тимчасове припинення вогню", - пише Орбан.

Про необхідність тимчасового припинення вогню Орбан говорив на спільній прес-конференції із Зеленським під час своєї поїздки до Києва. Пізніше в інтерв'ю Bloomberg Зеленський сказав, що Україна не готова на тимчасове припинення вогню, оскільки Росія може використовувати цей період для накопичення сил на окупованих територіях.

Судячи з листа Орбана, Путін побоюється таких самих дій з боку України. "За словами президента Росії, вони готові розглянути будь-яку пропозицію про припинення вогню, яка не послужить прихованій передислокації та перегрупуванню українських сил", - повідомляє Орбан.

Орбан зазначив, що і Москва, і Київ готові до мирних переговорів тільки за участю обох сторін. Після саміту миру у Швейцарії Україна заявила, що на наступний саміт запросить Росію. Це єдиний момент у листі, коли Орбан детально переказує позицію України щодо переговорів.

Загалом, резюмує Орбан, Європа повинна проявити автономну ініціативу, оскільки в США всі занадто зайняті виборчою кампанією.

"Якщо ми не зможемо стримати або зупинити цей процес, то в найближчі два місяці ми станемо свідками більш драматичних втрат і військових подій на передовій, ніж будь-коли раніше", - пише Орбан.

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті