Угода про продаж зброї за кордон між США та Україною ще на стадії переговорів: Канада попросила пришвидшити поставку Україні ЗРК NASAMS

Поставки Україні комплексу NASAMS, за який Канада заплатила США, затримуються через те, що угода про продаж зброї за кордон між урядами США та України все ще перебуває на стадії переговорів, і Канада попросила Штати пришвидшити поставку. Про це йшлося під час зустрічі міністра оборони Канади Білла Блера з послом США Девідом Коеном, пише канадське видання The "Globe and Mail" і "Дзеркало тижня" 18 січня.

"Доставка була відкладена через необхідність укласти угоду про продаж зброї за кордон між урядами США та України, яка все ще перебуває на стадії переговорів", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що Канада офіційно звернулася до Сполучених Штатів Америки з прохання пришвидшити передачу Україні зенітно-ракетного комплексу NASAMS, який вони оплатили на початку 2023 року.

Уточнюється, що ще в березні минулого року Канада заплатила США $406 млн за цей комплекс, однак Україна його досі не отримала. 

Канада вирішила придбати для подальшої передачі Збройним силам України систему NASAMS ще 10 січня 2023 року. Згідно угоди, Канада мала оплатити Штатам повну вартість ЗРК, а США напряму поставити його в Україну. У такий спосіб Канаді б не довелося отримувати дозвіл від США на реекспорт озброєння. 

NASAMS - розроблений норвезькою фірмою Kongsberg Defence&Aerospace спільно з американською фірмою Raytheon і вважається однією з найсучасніших систем протиповітряної оборони. Це мобільний ЗРК для знищення БПЛА, балістичних і крилатих ракет, гелікоптерів, літаків тощо на середніх та малих висотах за будь-яких метеоумов. Може вражати цілі на відстані до 40 км і висоті до 21 км. Цей ЗРК є одним із наймасовіших із переданих Україні країнами НАТО. Кількість NASAMS для ЗСУ вже перевищує 15, із яких щонайменше чотири вже передані.

Раніше Зеленський заявив, що додаткові системи ППО NASAMS, отримані від союзників, стали на бойове чергування 7 листопада

Статті

Донецьк
18.09.2024
13:18

У лікарнях грубіянять, а в аптеках продають крейду замість ліків. Донецький щоденник

На цій біді швидко навчилися заробляти місцеві ділки. Вони привозять невеликими партіями медикаменти з України та перепродають їх із потрійною накруткою. Але люди купують. Тому що змушені.
Світ
17.09.2024
18:00

«Росія зобов'язана вибрати другий варіант дій». Російські ЗМІ про Україну

У Росії для чинної влади небезпечно програвати війни, особливо коли тривалий час ця влада проводила паради і переконувала народ у непереможності рідної армії. Поразка викличе розчарування і втрату віри, але не в армію, а в політичне керівництво.
Луганськ
17.09.2024
10:40

Хліб, евакуація, 20 мешканців і зникла безвісти 82-річна Надія Омелянівна: будні вільної Луганщини 

Надія Омелянівна, швидше за все, пішла шукати місце, де можна спіймати мобільний зв’язок, щоб поговорити з сином (телефона у хаті не було, отже, ймовірно, вона взяла його з собою). І підірвалась на вибухівці. А тіло розтягали дикі звірі.
Всі статті