У семи областях України стартував проєкт із підготовки водійок автобусів

В Україні стартував пілотний проєкт із безоплатної підготовки майбутніх водійок автобусів. Лише в регіонах на внутрішніх маршрутах потрібно понад 6 тисяч водіїв. За проєктом передбачено навчання 100 учасниць. Про це повідомило Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Як зазначив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач, кадрова криза торкнулася фактично всіх галузей, включно з вантажними та пасажирськими перевезеннями.

Тому, за його словами, держава прагне створити умови для перенавчання та опанування нових навичок, зокрема серед жінок.

Деркач додав, що метою започаткованого проєкту, крім працевлаштування, є також подолання упереджень щодо жінок за кермом автобусів.

У міністерстві упевнені, що цей проєкт стане успішним та буде масштабований надалі.

Зазначається, що у середньому в системі громадського транспорту у світі близько 19% водійок. Хоча їхня кількість зростає, частка жінок, які працюють водійками на видах транспорту, як-от автобуси, регіональна та приміська залізниця, є різною і наразі не є паритетною з водіями-чоловіками.

В Україні цей показник становить менше ніж 1%, за винятком електротранспорту.

Долучитись до проєкту можуть жінки віком від 21 до 65 років, які проживають в Україні, а саме в Києві, Київській, Дніпропетровській, Запорізькій, Львівській, Полтавській, Чернігівській та Миколаївській областях.

Також вони повинні мати водійське посвідчення (категорії B, C, CE, D1) та досвід водіння понад 3 роки та плани надалі працевлаштуватися водійками автобуса.

Для участі треба до 1 жовтня заповнити анкету за посиланням. За запитом команди також треба буде підтвердити достовірність даних, вказаних в анкеті, зокрема надіслати копії документів.

Проєкт реалізує громадська організація «Фундація інституційного розвитку» за ініціативи Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України спільно зі структурою ООН Жінки в Україні та за фінансової підтримки Швеції.

Учасницям після проходження навчання гарантують робоче місце, де запроваджені стандарти дотримання прав жінок, та підтримку в адаптації.

Нагадаємо, на Дніпропетровщині почали навчати автодіагностиці жінок вразливих категорій. 

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті