У Мінфіні заявили, що держборг України скоротився на близько $9 млрд

Україна завершила реструктуризацію державних облігацій та гарантованих державою єврооблігацій на 20,5 млрд доларів, у результаті яого державний та гарантований державою борг України скорочено на близько 9 млрд доларів. Про це повідомило Міністерство фінансів.

Україна оголосила про успішне завершення операції з реструктуризації боргу та проведення розрахунків за 13 серіями державних єврооблігацій та гарантованих державою єврооблігацій, випущених «Укравтодором».

Процес реструктуризації включав обмін 13 серій державних єврооблігацій та однієї серії гарантованих державою єврооблігацій «Укравтодору» на суму близько 20,5 млрд доларів (приблизно 24 млрд доларів з урахуванням капіталізованих відсотків) на 8 нових серій єврооблігацій із номінальною вартістю 15,2 млрд доларів.

Мінфін зазначає, що в результаті цієї угоди державний та гарантований державою борг України скорочено на близько 9 млрд доларів.

«Це означає номінальне зниження вартості боргу на 37% з першого дня дії угоди та зниження чистої приведеної вартості боргу на близько 60% (при ставці дисконтуванні 14%). Це одне з найбільших списань боргу у нещодавніх реструктуризаціях суверенного боргу», — зазначили у міністерстві.

Боргові виплати зменшуються на 93%, що зекономить 11,4 млрд доларів протягом наступних трьох років. Окрім цього, витрати на обслуговування і погашення боргу до 2033 року зменшаться на 77%, що дозволить заощадити загалом 22,8 млрд доларів.

«Так, критичні ресурси буде спрямовано на те, на що вони найбільше потрібні, а саме безпеку й оборону. Зміцнення довіри наших кредиторів та міжнародної фінансової спільноти продовжує бути нашим пріоритетом, навіть зараз, коли ми долаємо безпрецедентні виклики», — сказав урядовий уповноважений з питань управління державним боргом Юрій Буца.

Нагадаємо, за повідомленням Bloomberg,  МВФ вимагатиме від України знецінення гривні, зниження облікової ставки та підвищення податків. 

Статті

Донецьк
18.09.2024
13:18

У лікарнях грубіянять, а в аптеках продають крейду замість ліків. Донецький щоденник

На цій біді швидко навчилися заробляти місцеві ділки. Вони привозять невеликими партіями медикаменти з України та перепродають їх із потрійною накруткою. Але люди купують. Тому що змушені.
Світ
17.09.2024
18:00

«Росія зобов'язана вибрати другий варіант дій». Російські ЗМІ про Україну

У Росії для чинної влади небезпечно програвати війни, особливо коли тривалий час ця влада проводила паради і переконувала народ у непереможності рідної армії. Поразка викличе розчарування і втрату віри, але не в армію, а в політичне керівництво.
Луганськ
17.09.2024
10:40

Хліб, евакуація, 20 мешканців і зникла безвісти 82-річна Надія Омелянівна: будні вільної Луганщини 

Надія Омелянівна, швидше за все, пішла шукати місце, де можна спіймати мобільний зв’язок, щоб поговорити з сином (телефона у хаті не було, отже, ймовірно, вона взяла його з собою). І підірвалась на вибухівці. А тіло розтягали дикі звірі.
Всі статті