МВФ вимагатиме від України знецінення гривні, зниження облікової ставки та підвищення податків - ЗМІ

Представники Міжнародного валютного фонду вимагатимуть від України девальвації валюти, зниження облікової ставки та підвищення податків - це умови, щоб Україна й надалі отримувала фінансову допомогу від МВФ. Про це повідомляє "Громадське" з посиланням на Bloomberg і на джерела видання.

Як повідомляэться, цього тижня представники Міжнародного валютного фонду відвідають Київ. Під час зустрічі українських посадовців із представниками МВФ розглянуть кредитну програму на 15,6 мільярда доларів. За цією програмою Україна зможе розблокувати виплату 1,1 мільярда доларів. 

Згідно з останніми оцінками прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, країна матиме наступного року бюджетний дефіцит розміром 15 мільярдів доларів. Щоб допомогти «залатати цю дірку», МВФ планує закликати Національний банк швидко девальвувати гривню, знизити облікову ставку та підвищити податки.

Так представники МВФ хочуть упевнитися, що країна досягає цілей програми та має достатньо коштів для фінансування.

Водночас Національний банк України не хоче допускати подальшого ослаблення валюти. Гривня вже втратила понад 10% із жовтня 2023 року, коли в Україні скасували фіксований обмінний курс, який запровадили після повномасштабного вторгнення росії.  

МВФ, Нацбанк і Міністерство фінансів України поки що відмовилися від коментарів.

У МВФ також розкритикували план українського уряду щодо збільшення податків і назвали його «занадто мʼяким». Там закликали розширити мита, зокрема однією з можливих пропозицій є підвищення податку на додану вартість.

Також видання додало, що Україна планує отримати подальшу підтримку від кредитів на суму 50 мільярдів доларів, які фінансуються прибутками від заморожених активів російського центрального банку.

Нагадаємо, раніше у МВФ дали прогноз щодо тривалості війни в Україні. 

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті