Столтенберг заявив, що прийняття України в НАТО з окупованими територіями залежить від її союзників

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявляє, що лише союзники Організації Північноатлантичного договору вирішуватимуть, можливо чи ні запросити Україну до НАТО, коли навіть частина її території буде окупована росіянами. Про це він заявив передостаннього дня на посаді генерального секретаря НАТО в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

Уже у вівторок, 1 жовтня, відбудеться офіційна церемонія передачі повноважень обраному генеральним секретарем Альянсу Марку Рютте, який раніше обіймав посаду прем'єр-міністра Нідерландів.

"Союзники по НАТО мають вирішувати, як саме членство має застосовуватися або працювати для України, і ми всі це усвідомлюємо. Звісно, якщо говоримо, що єдиний спосіб для України стати членом - це закінчення війни і повний контроль над усією українською територією, тоді даємо президенту Путіну всі стимули просто знайти спосіб продовжувати війну. Але мій головний меседж у тому, що гарантії безпеки НАТО є шляхом забезпечення тривалого й справедливого миру для України", - пояснив генсек НАТО.

Відповідаючи на уточнювальне запитання, чи може Україна, як це було з Німеччиною, набути членство частиною країни, Столтенберг сказав: "Що ж, це вирішують союзники по НАТО. Маємо можливість вирішувати, якщо ми цього хочемо". "Тож знов-таки, я вважаю, що це може бути способом гарантувати, що коли між Росією та Україною буде досягнуто певної угоди, що на цьому це припиниться. І знов-таки Україна сама вирішуватиме, що прийнятно. Звісно, союзники по НАТО вирішують, чи можуть гарантії статті 5 застосовуватися до частин української території", - додав він.

Столтенберг нагадав, що війна "розпочалася не 2022 року, а 2014 року, коли Росія забрала Крим, а потім трохи пізніше вони пішли на Східний Донбас".

"У нас був "Мінськ-1", угода про припинення вогню. Дещо пізніше Росія її порушила й пересунула лінію фронту далі на захід. Потім у 2015 році ми отримали "Мінськ-2". Росія і цю угоду порушила, чекала сім років, а потім розпочала повномасштабне вторгнення. Тож цього разу не можемо мати "Мінськ-3", новий порядок, який Росія не поважає і який лише дає їй деяку паузу для перегрупування та відновлення нових атак. Отже, цього разу маємо переконатися, що якщо ми про щось домовляємось, це має бути кінець, це має припинитися. Тому маємо озброїти українські сили, щоб вони могли стримувати подальшу російську агресію", - наголосив генсек НАТО.

"Але ми також маємо надати надійні гарантії безпеки. Звісно, найнадійнішою гарантією безпеки буде членство в НАТО в нашому пункті про колективну оборону, стаття 5. Тож я вірю, що членство в НАТО може стати способом забезпечення міцного миру для України, і що війна справді на цьому припиниться", - додав Столтенберг.

Нагадаємо, раніше президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що питання членства України в НАТО не треба вирішувати поспіхом. 

Статті

Світ
30.09.2024
16:00

“Білий дім зважив на побоювання американської розвідки”. Західні медіа про Україну

Неприязнь Трампа контрастувала з обіцянками підтримки, які Зеленський отримав від президента Байдена і віце-президентки Камали Гарріс.
Донбас
29.09.2024
20:12

«Ми вчимося видобувати вугілля з нуля». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу лякали обивателів смартфонами відомих фірм і пропагандою «європейських цінностей», яка чатує на них у сервісах VPN. Донецькі та луганські чиновники прогнозували небувалий розквіт вугільної промисловості, яку...
Світ
26.09.2024
22:00

Російський метал у Європі: "історична помилка" Брюсселя

Європейський санкційний «паркан» щодо російської металопродукції виглядає як діряве решето. Цинізм у тому, що дірки у "паркані" передбачливо зробили самі єврочиновники.
Всі статті