"Краще спершу деокупувати території". Голова ПА НАТО: висловився про приєднання України до Альянсу

Україна перебуває на незворотному шляху до членства в НАТО, але найкращим варіантом є деокупація всіх її територій перед тим, як приєднатися до Альянсу. Про це заявив голова Парламентської асамблеї НАТО американський конгресмен Джеррі Конноллі в інтерв'ю Радіо Свобода

"Ми маємо відновити суверенітет України над своїми територіями, а потім переконатися, що відкритий шлях до НАТО. Думаю, що НАТО дуже чітко вказало і уряд моєї країни, США, також чітко вказав – ми вітаємо ідею щоб Україна приєдналася до НАТО. Те, що ми називаємо «невідворотна стежка» до цього членства. Я розумію певний поспіх і нетерплячість з боку українців – в б хотів би стати членом НАТО ще учора. Але ми маємо, ясна річ, складну і трагічну ситуацію на теренах України. І цим є присутність там російських військ і російська окупація. Це має бути вирішено" - сказав Коноллі.

На запитання, чи справді Україна не може приєднуватися до НАТО тільки підконтрольними територіями і членом Альянсу вона зможе стати тільки цілком, після деокупації, він відповів, що "це найкращий шлях руху вперед". 

"Чи це єдиний шлях – можливо, ні. Ми не знаємо, яким буде результат цією боротьби, ми знаємо, на який результат ми сподіваємось. І саме тому НАТО і уряд США виділили великі ресурси і встановили партнерство з нашими братами й сестрами в Україні, шоб вони вистояли і відновили повний суверенітет над всією своєю територією", - сказав голова ПА НАТО.

Конноллі також зазначив, що хоча президент США Джозеф Байден "із симпатією поставився – і ставиться – щодо українських устремлінь, включно з членством в НАТО", але він, напевно, не вдасться до якихось конкретних дій у цьому напрямі без консультацій з іншими союзниками по НАТО.

"І знову ж таки - він сфокусований на пріоритетах. А першим пріоритетом є завершення насильства, яке чинять росіяни на українських територіях... Підтримка президента Зеленського, підтримка української армії, українського народу, щоб виграти цю боротьбу. І з моєї точки зору це має бути ціла, вся Україна - зі сходом України, півднем України і Кримом", - сказав він.

Глава ПА НАТО наголосив на важливості союзництва в НАТО зараз – "важливіше, ніж будь-коли раніше" - і що РФ не наважується перейти кордон НАТО.

"Це красномовно для нас, і ось чому так важливо для України мати цей шлях до членства в НАТО. Тому для США зараз поганий час щось міняти у ставленні до НАТО – навпаки, час подвоїти і запевнити союзників. І багато з нас з двох партій у США готові це робити", - резюмував Конноллі.

Нагадаємо, напередодні віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції та міністерка юстиції Ольга Стефанішина заявила, що Україну запросять в НАТО лише у кордонах 1991 року. 

Статті

Донбас
20.10.2024
18:24

Воювати в Україну приїжджають злочинці, жебраки та душевнохворі. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу захлинаючись від захвату цитували чергові заяви Путіна. Кожна з них сама по собі виглядала цілком серйозно, але під час спроби скласти їх у єдину картинку чітко було видно відсутність логіки в оратора та...
Луганськ
19.10.2024
12:35

Сука-любов. Луганський щоденник

Таких подружок-розлученок, як вона – у кожній гарячій точці. Дешевше, ніж платити повіям. Винайняв квартиру, наобіцяв всякого, подарував щось, зробив широкий жест. Жінка далі вигадає сама. Їй потрібні легенди, віра у щось, а йому випити і секс.
Донецьк
18.10.2024
11:40

Можливості, які втрачені через війну. Як у Донецькій області відбувається земельна реформа

Попри наближення лінії фронту місцеві аграрії зібрали врожай та, навіть, посіяли озимі на тих ділянках, де це було можливо і в значно меншій кількості. Проте ворог неминуче просувається, захоплюючі все більше території області. Рано чи пізно треба...
Всі статті