Російські компанії масово скаржаться на дефіцит трудових мігрантів

Проведене в РФ опитування засвідчило, що більше половини (53%) російських компаній заявили про брак іноземних робітників, а 46% зазначили, що «тією чи іншою» мірою задоволені поточними обсягами найму мігрантів. Про це повідомляє Телеграм-канал The Moscow Times.

Згідно з опитуванням, найбільш затребуваними залишаються робочі (53%), будівельники (35%), лінійний обслуговуючий (25%) і виробничий персонал (23%).

При цьому в російських компаніях найчастіше працюють співробітники з країн СНД і ЄАЕС (48%). Також присутня робоча сила з Євросоюзу та Азії (КНР, КНДР, В'єтнам, Таїланд, Камбоджа та ін.). На країни Африки (ЦАР, Нігерія, Зімбабве та ін.) і Близького Сходу (ОАЕ, Йорданія, Ізраїль та ін.) припадає по 10%.

Під час аналогічного опитування Російського союзу промисловців і підприємців (РСПП) про складнощі із залученням трудових мігрантів повідомили дві третини компаній. З них 56% назвали основною проблемою відсутність на ринку праці необхідних фахівців, а 38% - те, що претенденти на вакансії не можуть скласти іспит з російської мови. Майже кожна п'ята компанія (19%) поскаржилася на обмеження щодо найму, запроваджені регіонами, або пряму заборону на регіональному рівні приймати мігрантів на роботу.

Зазначається, що міграційний приплив робочої сили в Росію скоротився в період пандемії коронавірусу і так і не відновився через війну, що почалася 2022 року в Україні. У 2023-му кількість іноземних трудових мігрантів на російському ринку праці становила приблизно 3,5 млн осіб, що майже на 1 млн нижче допандемійного показника 2019 року.

Як повідомлялося, з РФ після початку війни втекла третина висококваліфікованих іноземних фахівців.

Статті

Донбас
07.10.2024
09:53

Як із «ДНР» і «ЛНР» роблять «фабрику мрій». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Свого часу засновник радянської імперії Володимир Ленін заявив, що «з усіх мистецтв для нас найважливішим є кіно». Тож не дивно, що пропагандисти окупованого Донбасу та їхні кремлівські куратори сприйняли цю вказівку досить серйозно і вирішили...
Країна
06.10.2024
11:32

Опалсезон 2024–2025: це ми не проходили

Більш песимістичний сценарій передбачає, що вдасться відновити лише близько 2 ГВт потужності, а кількість робочих блоків АЕС буде 6-7 і при цьому зима буде холодною. Тоді система опиниться у кризовій ситуації. За найгіршим сценарієм, якщо росія...
Донбас Країна
04.10.2024
11:01

«Космогонія»: історія Всесвіту й цивілізації від художника з Донеччини Петра Антипа

Картина складається з більше ніж 500 частин та 9 фрагментів. Вона має 10 метрів заввишки й 200 завширшки. Точна її площа – 2086,5 квадратних метрів, і це офіційно зареєстровано у Книзі рекордів України.
Всі статті