"Розконсервованого" агента ФСБ викрито на Хмельниччині – СБУ

СБУ викрила "розконсервованого" агента ФСБ на Хмельниччині. Про це повідомляється в Телеграм-каналі відомства 30 вересня.

"У результаті багатоетапної спецоперації Служба безпеки викрила у Хмельницькій області "розконсервованого" агента ФСБ – громадянина РФ, який прибув в Україну у січні 2022 року", – сказано в повідомленні.

Уточнюється, що його "легендою" було нібито відвідування родичів, а справжнім завданням – створення розгалуженої агентурної мережі для збору розвідданих і проведення диверсій у західних регіонах нашої держави.

Підкреслюється, що агент приїхав в Україну за особистою вказівкою колишнього керівника загону спецпризначення росгвардії "Вітязь" полковника Сергія Лисюка.

"Цей екскомандир російського спецназу входить до найближчого оточення кремля", – йдеться в повідомленні СБУ.

Зазначається, що в разі наближення лінії фронту до Хмельниччини він обіцяв російському агенту "вивести" його на окуповану територію через "спецкоридор".

Уточнюється, що шпигуном є колишній спецпризначинець внутрішніх військ РФ, який неодноразово брав участь у бойових діях, у тому числі на північному Кавказі.

"Там він перебував на агентурному зв’язку з ФСБ, але після виходу у відставку його "розконсервували", перевівши в Україну", – пише СБУ.

Уточнюється, що діяльність шпигуна координував кадровий співробітник ФСБ, полковник Євгєній Пєтрушін з позивним "Гестапо", який у минулому займався підготовкою спецпідрозділів, а також обіймав посади заступника начальника управління ФСБ по Дагестану і "першого заступника голови КДБ" самопроголошеного Придністров’я.

Підкреслюється, що, координуючись з Пєтрушіним, агент розвідував місця дислокації й переміщення підрозділів ЗСУ та збирав інформацію щодо стану мобілізації та особливостей функціонування стратегічно важливих об’єктів критичної інфраструктури в регіоні.

"Для цього зловмисник здійснював приховане спостереження і намагався встановлювати "потрібні" зв’язки з місцевими жителями", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що на проведення розвідувально-підривної діяльності він отримував гроші від своїх "кураторів" з РФ, для комунікації вони використовували закриті канали електронного зв’язку.

Уточнюється, що співробітники Служби безпеки своєчасно встановили місцезнаходження російського агента, задокументували його дії та запобігли реалізації ворожих планів.

"Слідчі СБУ повідомили йому про підозру за ст. 114 (шпигунство) Кримінального кодексу України", – йдеться в повідомленні.

Раніше повідомлялось, що затримано агентів РФ, які готували провокації в Одесі до дня народження путіна.

Статті

Країна
06.09.2024
11:06

12-годинні виклики, реформування і «Надія». Як "швидка" виконує свої функції у прифронтовій Дніпропетровщині

Зараз додалося викликів… Ми всі розуміємо які. У нас щоденні транспортування військових, я не буду говорити, з яких локацій. Першими працюють військові медики, ми забираємо поранених військових в лікарнях першого контакту або стабілізаційних пунктах
Країна
05.09.2024
11:31

Національний кешбек: як це працюватиме

Ініційована президентом В.Зеленським держпрограма "Купуй українське" ("Національний кешбек") стартувала з 2 вересня. "ОстроВ" розповідає про її умови та ризики.
Світ
04.09.2024
11:19

«В перспективі наступного року Москві доведеться домовлятися з Вашингтоном». Російські ЗМІ про Україну

«Виснажені громадяни Незалежної розуміють, що під час швидкого настання холодів їхня енергосистема може не витримати, а Росія масштабними бомбардуваннями здатна знищити всю енергомережу України і тоді настане колапс»
Всі статті