На Дніпропетровщині бібліотеки у 26 громадах обладнали інклюзивними робочими місцями для людей з вадами зору

Бібліотеки майже третини громад Дніпропетровської області обладнали тифлокомплексами - приладами, за допомогою яких облаштовують інклюзивне робоче місце для людей з вадами зору. Ще 10 територій планується обладнати до кінця року. Про це повідомила Рада безбар’єрності при Дніпропетровській ОВА. 

«Безбар'єрність включає в себе багато аспектів. Стосується не лише зручностей для людей з інвалідністю. Це, наприклад, й можливість отримувати якісну освіту для всіх, працевлаштуватися, незалежно від віку, спрощений доступ до соціальних послуг. Це про простір, вільний від перепон та упереджень, в якому комфортно кожному. Над таким працюємо і на Дніпропетровщині», – зазначила заступник начальника Дніпропетровської ОВА Надія Задорожна. 

Один з кроків до такого безбар’єрного простору – облаштування в бібліотеках комп’ютерних тифлокомплексів. Комплект обладнання може бути різноманітний. Включати, наприклад,  відеозбільшувач з функцією читання чи принтер для друку текстів шрифтом Брайля.

«Це гаджети, необхідні для людей з порушеннями зору. Серед їх користувачів у бібліотеках не лише студенти. А й військові, які перебувають на лікуванні чи реабілітації через поранення. Зважаючи на актуальність питання, громади області мають задачу – хоча б одна місцева бібліотека має бути забезпечена тифлокомплексом», – пояснила начальник управління культури, туризму, національностей і релігій Дніпропетровської ОВА Наталія Першина. 

Також на Дніпропетровщині планується створення Рад безбар’єрності при органах місцевого самоврядування, евакуації людей старшого віку та з інвалідністю, зазначили у Дніпропетровській ОВА.

Як повідомлялося, у Запорізькій спецшколі-інтернаті одночасно зможуть навчатися офлайн понад 160 дітей з порушеннями зору та повною сліпотою.  

 

Статті

Світ
26.09.2024
22:00

Російський метал у Європі: "історична помилка" Брюсселя

Європейський санкційний «паркан» щодо російської металопродукції виглядає як діряве решето. Цинізм у тому, що дірки у "паркані" передбачливо зробили самі єврочиновники.
Країна
25.09.2024
14:09

Квартирний бум проти переселенців. Їдеш від війни – залишай дітей, старих та тварин

Вимушені переселенці стають легкою здобиччю для недобросовісних власників. На жаль, навіть договір не завжди може захистити орендарів.
Донецьк
23.09.2024
12:17

Перейменування на Донеччині: як у 2024 році змінювали назви, пов'язані з РФ

Вже втретє за останні 10 років населенні пункти Донецької області стикаються із необхідністю масово змінювати назви об’єктів топоніміки на своїй території.
Всі статті