Мовний oмбудcмeн Кpeмiнь: В Україні починається "наступальна українізація"

Замість так званої лагідної українізації в Україні починається наступальна. Про це заявив мовний oмбудcмeн Тарас Кpeмiнь в інтерв'ю "Українській правді", опублікованому 24 жовтня.

"Тепер нічого іншого, крім наступальної українізації, яка прийшла на зміну лагідній, я не бачу", - сказав Кремінь.

На питання, що саме він має на увазі під поняттям "наступальна українізація", Кремінь відповів: "Наступальна українізація передбачає суворий контроль за дотриманням мовного закону в усіх без виключення сферах суспільного життя на території України".

За його словами, закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної" укладений так, щоб окремі статті набували чинності з певним відтермінуванням.

"П’ятирічний шлях у нас був розпланований і самим законом і, відповідно, нашою діяльністю. ...Раніше ми не могли вплинути, скажімо, на окремі медіа, тому що в повному обсязі не працювала стаття, яка передбачає обов’язковість української мови у сфері культури; не могли тиснути на сферу обслуговування - а це багатомільйонна спільнота користувачів і надавачів послуг, – та сьогодні такого вже немає. Ми маємо інструменти та важелі моніторингу, контролю і покарання кожного із суб’єктів господарювання", - сказав мовний oмбудcмeн.

Раніше повідомлялось, що в Запоріжжі створюють Координаційну раду з питань утвердження української національної й громадянської ідентичності без залучення бюджету.

Раніше також повідомлялось, що в Івано-Франківську вже 74 людини захотіли стати мовними інспекторами.

Статті

Донбас
27.10.2024
17:39

«На Запоріжжі бували випадки, що в одному селі води не попросиш у бабусі, а в іншому - дідусь наводить на нас артилерію». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня інформаційні канали окупованого Донбасу вдавали з себе дорослих журналістів і намагалися детально розповідати про саміт БРІКС у Казані та аналізувати його підсумки. Виходило не дуже, тому що, якраз, про підсумки навіть російські...
Країна
26.10.2024
09:00

Мобілізація: економічне бронювання чи нові посилення?

Ще на початку серпня народні депутати говорили, що темпи мобілізації задовольняють найвище військове керівництво України. Але за два місяці ситуація різко змінилася.
Країна
25.10.2024
10:49

Медреформа в дії. Досвід Запоріжжя

Величезна кількість лікарів, медичних співробітників виїхали з тимчасово окупованих територій і розселилися в Запоріжжі. Величезна користь діяльності релоковних медцентрів...
Всі статті