Хорватія продовжуватиме принципово підтримувати процес вступу України до ЄС і НАТО - Пленкович

Прем'єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович під час відкриття саміту "Україна - Південно-Східна Європа" висловив повну підтримку прагненням України вступити до ЄС і НАТО. Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна"

"Наша спільна декларація, яку ми ухвалимо сьогодні, фіксує нашу рішучість і підтримку України в низці сфер. Наш регіон знає шрами війни, але сьогодні прагне до співпраці. Деякі з країн є членами ЄС, а деякі перебувають на шляху до членства. Хорватія особливо рада підтримати Україну на її шляху до ЄС", - сказав Пленкович. 

За словами прем'єра, Хорватія повністю підтримує Україну в її вступі до ЄС разом із Молдовою, а також Боснією і Герцеговиною, і розглядає це як важливу частину динаміки розширення ЄС.

"Європейська структура - це майбутнє, яке гарантує мир і процвітання, якими частини нашого континенту насолоджувалися десятиліттями. Хорватія користується цими привілеями та зобов'язаннями членства в ЄС сьогодні, і ми сповнені рішучості поділитися своїм досвідом з Україною та іншими країнами", - сказав Пленкович.

Окремо він наголосив на складності проведення всеосяжних реформ, ведучи війну, і тому висловив захоплення Україною, "схвалюючи результати, яких Київ досяг на сьогодні".

"І ми продовжимо підтримувати Україну на її шляху до членства в НАТО, особливо після візиту нового генерального секретаря Рютте до Києва кілька днів тому", - заявив Пленкович.

За його словами, російська агресія проти України – "це атака на суверенне право кожної держави обирати свій власний політичний шлях і партнерів, наріжний камінь стабільності в Європі після холодної війни".

"Підтримка України в її захисті від російської агресії - це не просто питання солідарності з нацією, яка бореться за своє виживання. Це також являє собою найважливіший геополітичний інтерес та інтерес у сфері безпеки для всіх нас", - сказав прем'єр.

Нагадаємо, раніше президент Хорватії виступив проти участі армії країни в місії з підтримки України. 

Як повідомлялося, Хорватія оголосила 11-й пакет допомоги Україні. 

Статті

Донецьк
09.10.2024
21:00

Остання фортеця вуглепрому на Донеччині. Чому люди залишаються працювати попри небезпеку

Шахтоуправління «Покровське» – єдине вугільне підприємство, яке зараз працює у Донецькій області. До війни кількість працівників тут складала близько 10 000 людей, а видобуток вугілля на рік – до 8 мільйонів тон.
Світ
09.10.2024
11:20

«Росії заморожування конфлікту абсолютно не потрібне». Російські ЗМІ про Україну

"Для Росії заморожування конфлікту «тут і зараз», в умовах, коли шальки терезів дедалі виразніше схиляються на нашу користь, не лише абсолютно не потрібне, а й навіть було б згубним у стратегічному плані"
Країна
08.10.2024
23:19

"Вистояли якимось дивом", або підсумки туристичного сезону у Криму

Якщо для туристів порівняно низькі ціни на відпочинок – це однозначний плюс, то місцеві жителі, багато з яких весь рік живуть за рахунок літнього сезону, в жаху від того, що втрачають заробіток.
Всі статті