Херсонський художній музей ідентифікував ще п'ять робіт, викрадених росіянами під час окупації

Херсонський художній музей ідентифікував ще п'ять робіт, викрадених російськими загарбниками під час окупації - це твори художника Юрія Діденка. Про це Херсонський художній музей повідомив у Фейсбуці 23 липня.

«Ідентифікація вкрадених творів мистецтва триває. Рішення ще раз передивитися фрагмент світлини, на який потрапив список викрадених творів, не було марним. На фото, відзнятому 1 квітня 2023 року в Центральному музеї Тавриди під час підписання фейкового договору про зберігання вкраденого в Криму, потрапив і фрагмент папірця з цифрами. Очевидно, кримські музейники записали інвентарні номери робіт, які зберігаються на конкретній полиці. Раніше завдяки цьому списку вже було ідентифіковано десяток графічних творів, а зараз до їх числа додаємо одразу 5 офортів херсонського художника», - повідомили в музеї.

Йдеться про роботи Юрія Діденка - «Відвідини», «Ніч на Івана Купала», «Відьма», «Кіт рукатий», «Марення» з серії «Розповіді про українських чортів».

У музеї розповіли, що як художник-ілюстратор Юрій Діденко уважно вивчав український фольклор і традиційні вірування, які лягли в основу сюжетів його робіт, в тому числі і з циклу «Розповіді про українських чортів». У них художник вміло поєднує дійсність і фантастичні уявлення, майстерно створює індивідуальні образи для кожного зі своїх персонажів і «додає» до всього цього щедру «порцію» світлого гумору.

Як підкреслюється, кількість ідентифікованих творів мистецтва, вкрадених російською окупаційною владою з Херсонського художнього музею у 2022 році - 120, загальна кількість незаконно вивезеного перевищує 10 тисяч музейних експонатів.

При цьому з ідентифікованих 119 творів перебувають в окупованому Криму, в сімферопольському Центральному музеї Тавриди. Точне місцезнаходження однієї роботи невідомо, але є підтвердження з боку окупантів, що шедевр в їхніх руках.

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті