Експорт зерна з території України проходитиме через три порти - Умеров

Експорт зерна з території України проходитиме через три порти - "Одеса", "Південний" та "Чорноморськ". Про це "Суспільному" повідомив народний депутат, член української делегації на переговорах із росією Рустем Умеров 21 липня.

"Експорт проходитиме через три порти: "Одеса", "Південний" та "Чорноморськ", але в майбутньому, сподіваємося, можемо і розширити їх. Усі рекомендації морських сил, збройних сил повинні бути дотримані. Є безпечні коридори, маршрути, які ми розробили спільно з військовими, і цими маршрутами проходитимуть усі цивільні судна. Ми продаватимемо зерно всім. І всі судна, які вільно можуть дотримуватися цих рекомендацій, можуть заходити до нас", - розповів Умеров.

Він додав, що дотримання правил безпеки контролюватиме моніторингова група під егідою ООН, яка перебуватиме у Стамбулі.

Умеров також сказав, що категоричною вимогою України є відсутність російських судів в українських акваторіях.

"Ми не довіряємо їм. Навіть якщо вони підпишуть угоду з ООН. Це країна-агресор, і поки вони не відійдуть до своїх кордонів, їм довіряти не можна. Але цими коридорами ми розробили механізм, де ніякого контролю цих суден у морі не буде. Тільки моніторингова група працюватиме зі своїм мандатом, і вони тільки перевірятимуть, щоб у цих судах не було озброєння", - зазначив нардеп.

Як раніше повідомлялося, 20 липня президент Туреччини Ердоган допустив відкриття "зернового коридору" до кінця тижня.

Статті

Світ
26.09.2024
22:00

Російський метал у Європі: "історична помилка" Брюсселя

Європейський санкційний «паркан» щодо російської металопродукції виглядає як діряве решето. Цинізм у тому, що дірки у "паркані" передбачливо зробили самі єврочиновники.
Країна
25.09.2024
14:09

Квартирний бум проти переселенців. Їдеш від війни – залишай дітей, старих та тварин

Вимушені переселенці стають легкою здобиччю для недобросовісних власників. На жаль, навіть договір не завжди може захистити орендарів.
Донецьк
23.09.2024
12:17

Перейменування на Донеччині: як у 2024 році змінювали назви, пов'язані з РФ

Вже втретє за останні 10 років населенні пункти Донецької області стикаються із необхідністю масово змінювати назви об’єктів топоніміки на своїй території.
Всі статті