Bloomberg: Амбіції України щодо F-16 затьмарені мовним бар'єром, проблемами запчастин та злітно-посадкових смуг

Рішення відправити Україні військові літаки F-16 на саміті НАТО цього тижня у Вашингтоні було затьмарене затримками, питаннями щодо запасних частин і мовним бар'єром між пілотами та інструкторами. Про це з посиланням на власні джерела, знайомі з питанням, пише інформагенція Bloomberg 12 липня.

"Цього літа Київ нарешті отримає винищувачі F-16, на яких він наполягав, щоб дати відсіч Росії, але в набагато меншій кількості, ніж він сподівався. За словами людей, знайомих з цим питанням, рішення відправити військові літаки - широко розрекламований елемент саміту НАТО цього тижня у Вашингтоні - було затьмарене затримками, питаннями щодо запасних частин і мовним бар'єром між українськими пілотами та їхніми іноземними інструкторами. Планувальники також стурбовані тим, що країна не має достатньої кількості злітно-посадкових смуг, а ті, що є, вразливі до російських атак", - йдеться у статті.

Як пише Bloomberg, в результаті Україна, можливо, зможе виставити ескадрилью F-16, від 15 до 24 літаків, "...що значно менше 300, про які закликали її лідери, за словами одного з людей".

Інше співрозмовник журналістів Bloomberg зазначає, що Київ розраховує отримати шість F-16 цього літа і до 20 до кінця року.

У статті йдеться, що виклики, пов'язанні з наданням Україні F-16, "були настільки серйозними, що викликали сумніви щодо розумності відправки літаків в Україну...  За кілька місяців після початку навчання пілотів, у тому числі 12 у США, поле бою змінилося: обидві сторони покладаються на дешеві безпілотники та Росію посилення протиповітряної оборони".

Видання цитує старшого наукового співробітника Центру нової американської безпеки Джима Таунсенда: "Людям не варто очікувати чудес від F-16 проти Росії". За словами Таунсенда, з точки зору вразливостей, аеродроми для F-16 "будуть гарними, соковитими цілями, і росіяни вже б'ють по деяких із них, просто як ласкаво просимо в реальний світ для цих F-16".

Крім того, високопоставлений чиновник НАТО перерахував три головні питання, які турбують планувальників. По-перше, за його словами, літаки потрібно переналаштовувати залежно від їхнього завдання, наприклад, розвідувального чи бойового. По-друге, в Україні не так багато довгих високоякісних злітно-посадкових смуг, необхідних для F-16, або укриттів, щоб захистити їх від нападу росії. По-третє, логістика підтримки літаків є складною: від потреби в запасних частинах до вимог до технічного обслуговування та пошуку інженерів. 

"Інший чиновник НАТО зазначив, що Україна намагається за лічені місяці досягти того, на що зазвичай йде три-чотири роки", - пише також Bloomberg.

Раніше Кулеба заявив, що обіцянка по F-16 в українському небі влітку 2024 року уже виконана.

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті