Білий дім: Військ США на території України не буде, але ми зробимо все, щоб Україна мала все необхідне для захисту

Представник Білого дому Джон Кірбі вказав на "важливу відмінність" у думках президентів США і Франції Джо Байдена та Еммануеля Макрона щодо питання відправки військ в Україну. Про це Кірбі заявив, коментуючи зустрічі Байдена з Макроном і Зеленським у Франції, - повідомляє «Голос Америки».

Відповідаючи на запитання про те, чи поділяє Байден більш активну позицію французького лідера в питанні захисту України, Кірбі сказав: "Президент Байден повністю поважає прерогативи президента Макрона і його здатність висловлювати свої погляди на те, що відбувається в Україні, як і чому, і якою мірою французький народ реагуватиме на підтримку України. І [французи] підтримали Україну як летальними, так і нелетальними засобами, і ми вдячні їм за це. Вони є ключовим членом коаліції з 50 країн, які підтримують Україну. Водночас президент Сполучених Штатів і головнокомандувач ясно дав зрозуміти: американських військовослужбовців на території України не буде. Так було, і так буде й надалі".

Кірбі наголосив на "важливій відмінності" в думках Байдена і Макрона щодо питання відправки військ. За його словами, президент США в бесіді з французьким лідером чітко зазначив кілька моментів: "По-перше, ми зробимо все необхідне, щоб НАТО було укріплене і здатне було себе захистити. Саме тому він направив ще 20,000 американських військовослужбовців на Європейський континент і зробив так, щоб вони там залишалися, щоб східний фланг НАТО був добре захищений. І він ясно дав зрозуміти це не тільки нашим союзникам, а й Росії. По-друге, ми зробимо все, щоб Україна мала все необхідне для свого захисту. І ми будемо робити це відкрито. Сьогодні президент оголосив про виділення ще 225 мільйонів доларів у рамках пакету допомоги".

Кірбі пояснив, що йдеться про передачу Києву вже наявної на американських складах зброї.

"І по-третє, від самого початку Президент ясно дав зрозуміти, що ми не прагнемо Третьої світової війни і не прагнемо війни з Росією. І він знає і неодноразово заявляв, що ескалація цього конфлікту до такої міри буде жахливою не тільки для українського народу; вона може мати катастрофічні наслідки для всього Європейського континенту... Президент ясно дав зрозуміти це, і він продовжить на цьому наголошувати", - заявив Кірбі.

Коментуючи зустріч Байдена із Зеленським, представник Білого дому зазначив, що український лідер "поділився з президентом Байденом дуже відвертою оцінкою того, що відбувається і під яким тиском перебувають [ЗСУ], особливо на сході, на Донбасі".

Він підкреслив, що українці при цьому "змогли стримати наступ росіян, особливо навколо Харкова. Російські війська там дійсно фактично зупинилися; їхній наступ на Харків практично завершено, тому що вони наткнулися на першу лінію оборони Збройних сил України і фактично зупинилися, якщо не відступили".

"Але ми не можемо, як і українці, приймати це як належне. Вони хочуть не тільки зупинити росіян, а й відкинути їх назад. І президент [Байден]... запевнив президента Зеленського, що вони продовжать отримувати нашу підтримку", - наголосив Кірбі.

Як повідомлялося, Зеленський обговорив із Байденом оборонні спроможності України, ситуацію на полі бою та підготовку до підписання угоди про безпеку.

Статті

Країна
05.07.2024
12:15

"Муніципальна няня" тепер і для ВПО: особливості програми

Тепер у всіх тих батьків, які переїхали з постраждалих громад і самі виховують дітей, без підтримки рідних і близьких, є можливість отримати гроші від держави на фінансування послуг няні
Країна
04.07.2024
10:23

Земельна реформа, рейдери, війна і не тільки… Про що не мовчать фермери прифронтової Дніпропетровщини

Що насторожує в цій реформі? Під час війни можливість концентрувати в одних руках до 10 тис гектарів землі – погана історія. Уявіть, що аграрій скупить ці 10 тисяч в одній громаді. Це породжує монополію, монополія –  корупцію.
Країна
03.07.2024
13:57

Економіка: зростання всупереч війні

Українська економіка збереже позитивну динаміку цього року всупереч усім викликам повномасштабної війни. Такого обнадійливого висновку дійшли експерти Світового банку (СБ), аналізуючи підсумки перших 5 місяців.
Всі статті