Кінець монополії «Ахмата» на силу? Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня в інформаційному полі окупованого Донбасу найактивнішим автором був колишній офіцер СБУ Олександр Ходаковський. Зрадник Батьківщини несподівано заявив, що на початок російської агресії ЗСУ були підготовлені до війни набагато краще за «другу армію світу». Крім того, він натякнув, що з Кремля надійшов дозвіл припиняти занадто активні спроби однієї північнокавказької республіки стати головним бенефіціаром і російської окупації регіону. Але про все по порядку...

О бкдном "Востоке" замловите слово

Отже, творець терористичного батальйону «Восток» Олександр Ходаковський вирішив пояснити невдачі «спеціальної військової операції» підступністю ЗСУ, які вісім років готувалися до війни, а 24 лютого 2022 року і застали російську армію, що вторглася в Україну зненацька.

«Коли російська військова машина прийшла в рух, Україна мала вже восьмирічний досвід війни. Війна, звісно, мала позиційний характер, але для розвитку окремих напрямків достатньо і цього. Кілька хвиль мобілізації створили підготовлений резерв, який пройшов передову і приблизно уявляв, що таке окопи, ризик та інші атрибути війни. Розвідка і контррозвідка перейшли на якісно інший рівень діяльності, сформувавши продуктивний агентурний потенціал і освоївши за допомогою заходу весь спектр сучасних розвідтехнологій. Системи зв'язку та управління боєм до початку СВО у противника теж були поставлені на ноги набагато краще за наші», - журиться колишній офіцер СБУ.

Тим часом очевидно, що зрадник Батьківщини відверто лукавить. З його поста незрозуміло, з ким же 8 років воювала українська армія і чому створений ним терористичний батальйон «Восток», а також так звані «армійські корпуси ДНР і ЛНР», які однозначно були частиною російської армії та в яких служили чимало так званих «іхтамнєтов», за цей самий період не набули аналогічного «восьмирічного досвіду». Крім того, Ходаковський не згадав, що значна, добре підготовлена, частина окупаційного корпусу ЗС РФ була перекинута в Україну з Сирії. Тобто, говорити про відсутність бойового досвіду в російських загарбників абсолютно некоректно. 

Але Ходаковський скиглить, що російська армія з багатьох аспектів грамотного ведення війни «досі в пошуку оптимальних рішень, а поки наука шукає - фронт обходиться підручними засобами»

"В чем сила, брат?"

Минулого тижня у ЗМІ окупованого Донбасу промайнуло, здавалося б, рядове повідомлення про те, що місцеві силовики затримали в окупованому Маріуполі групу зловмисників, які промишляли розбійними нападами на місцевих жителів.

Озброєні злочинці, йшлося в ньому, відібрали у двох потерпілих велику суму грошей і два автомобілі. Однак уважні читачі звернули увагу, що в операції із затримання були задіяні всі (!!!) підрозділи силових структур, незаконно сформованих Росією на окупованих територіях.    

«У результаті спільних заходів МВС по ДНР, Головного управління карного розшуку МВС Росії, УФСБ Росії по ДНР і Головного управління Росгвардіі по ДНР затримано групу осіб, яка за попередньою змовою вчинила розбійний напад на двох жителів Маріуполя», - розповіли місцеві журналісти. 

Версію про те, що була проведена досить серйозна облава на досить серйозних правопорушників, підтвердив уже згадуваний у нашому огляді Олександр Ходаковський. Нагадаємо, що нині він обіймає один із керівних постів у донецькому «управлінні» Росгвардії. Зрадник вельми недвозначно дав зрозуміти, що затримані є представниками Чечні. 

«Я дуже рідко роблю репост офіційних повідомлень, але тут є підтекст.... На звільнені території після просування армії вперед ринули різні «ділові люди» і почали качати права, прикриваючись високими прізвищами або організаціями», - написав він у себе в Телеграм.

«Маріуполь особливо цікавить подібного роду публіку, яка спробувала поставити під сумнів ефективність правоохоронної системи і поводиться на правах господаря», - згадав Ходаковський «нещодавній конфлікт між місцевим населенням і гостями [Чеченської] Республіки, що заїхали на пляж на позашляховику»

Цей випадок, за словами зрадника Батьківщини, «показує модель поведінки “ділових людей” і їхнє ставлення до території»

«Але ніяких «особливих прав» ні в кого немає - закони одні на всіх», - ще більш недвозначно натякнув він на початок боротьби із засиллям на окупованому Донбасі людей Рамзана Кадирова. 

Розруха як інструмент відродження Донбасу

Тим часом суто цивільні ньюсмейкери продовжують запевняти споживачів інформаційного продукту місцевого розливу в тому, що «жити стало краще, жити стало веселіше».   Зокрема, Лариса Толстикіна, яка називає себе «заступником голови уряду ДНР», заявила, що окупований Донбас після російської анексії нібито почав процвітати. 

За її словами, Путін дав хід величезним позитивним змінам у житті жителів ДНР, його рішення подарували їм віру в щасливе майбутнє Донбасу. 

«Коли мене запитують, що змінилося за ті майже два роки, коли Донецька Народна Республіка стала повноправним суб'єктом Російської Федерації, я завжди кажу: «Подивіться по сторонах і ви самі все побачите», - без докорів сумління диктувала вона місцевим журналістам, як правильно треба писати про «відновлення» регіону.

«Де б ви не опинилися, у будь-якому населеному пункті Республіки, скрізь ви побачите, як кипить робота, як перетворюються наші міста», - розповіла вона. 

Звісно, резюмувала зрадниця, все це «процвітання» є заслугою особисто Путіна: «Тільки завдяки його рішенням ми отримали не тільки колосальні можливості на істотні зміни на краще, а й віру в завтрашній день, віру в щасливе майбутнє Донбасу».

 

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті