Сі Цзіньпін: США і Китай мають бути партнерами, а не суперниками

Держсекретар США Ентоні Блінкен в останній день свого турне Китаєм у п'ятницю, 26 квітня, зустрівся в Пекіні з головою КНР Сі Цзіньпіном. На зустрічі в Будинку народних зборів у центрі китайської столиці Сі Цзіньпін, заявив, що Китай і США "повинні бути партнерами, а не суперниками", - пише DW.

"За минулі 45 років відносини двох країн пережили злети і падіння і показали нам багато важливого: дві країни повинні бути партнерами, а не суперниками, допомагати одна одній досягти успіхів, а не завдавати одна одній шкоди", - цитує Сі Цзіньпіна Центральне телебачення Китаю.

Китайський лідер закликав, незважаючи на розбіжності двох країн, прагнути знайти точки дотику, а не вести "недобросовісну конкуренцію". Китай і США також мають бути вірними своєму слову, замість того щоб "говорити одне, а робити інше", додав він.

За словами Сі, є ще багато питань, які необхідно вирішити, і є можливості для подальших зусиль. "Ми сподіваємося, що США також зможуть позитивно оцінити розвиток Китаю", - сказав він, зазначивши, що, коли цю "фундаментальну проблему" буде розв'язано, відносини двох країн зможуть по-справжньому стабілізуватися, покращитися і рухатися вперед.

Ентоні Блінкен прибув до Китаю з триденним робочим візитом 24 квітня. Перед зустріччю із Сі Цзіньпіном він провів у Пекіні п'ятигодинні переговори з міністром закордонних справ КНР Ваном І.

Під час цієї зустрічі Блінкен висловив занепокоєння з приводу "підтримки КНР російської оборонно-промислової бази" на тлі триваючої війни Росії проти України, повідомив офіційний представник Держдепартаменту Меттью Міллер. За його словами, сторони також обговорили територіальні претензії Пекіна до острова Тайвань, його дії в Південно-Китайському морі та інші спірні питання.

Статті

Світ
07.05.2024
09:09

«Війну на виснаження Росії не виграти». Російські ЗМІ про Україну

"Британці справді пишаються, що задають певні тренди в українській кризі, скеровують Україну на антиросійський шлях, утримуючи її на ньому, і залишаються лідерами у фінансуванні Києва разом зі США та ФРН.
Донбас
05.05.2024
19:32

«Золоті яйця нашої еліти все міцніше стискалися твердою рукою ляльководів». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу напружено працювали в режимі фабрики фейків. Велика кількість публікацій була присвячена трагедії 2-го травня 2014 року в Будинку профспілок в Одесі. Місцева пропаганда традиційно брехливо розповідала про ті...
Країна
04.05.2024
10:00

Мобілізація в Криму: заманюють грошима та безкоштовною землею

З 20 квітня окупанти в Криму розпочали більш активну мобілізацію чоловіків для війни проти України. Зокрема, на території півострова працюють мобільні мобілізаційні бригади, які розміщуються у публічних місцях
Всі статті