Країни ЄС домовилися використовувати 90% доходів від заморожених активів РФ на військові потреби України

Країни Євросоюзу досягли консенсусу - близько 90% доходів, отриманих від заморожених активів РФ, будуть спрямовані на військові потреби України. Про це заявив канцлер ФРН Олаф Шольц, - повідомляє "Настоящее время".

"У нас у Європі є консенсус з приводу того, що ми хочемо використати непередбачений прибуток від російських заморожених активів. Це значна сума, що становить кілька мільярдів на рік. Ми також дійшли згоди, яка зараз фіналізується, про те, що ми також хочемо використовувати близько 90% цих коштів для оборонних цілей України", - сказав Шольц.

За його словами, в Євросоюзі також згодні з тим, що ці гроші можуть бути використані для закупівель зброї "не тільки в ЄС, а й по всьому світу".

У повідомленні нагадується, що в березні глава зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель запропонував спрямувати 90% доходів від російських активів, заморожених у Європі, в керований ЄС фонд, який фінансує військову допомогу Україні.

Як пише Reuters, близько 70% усіх російських активів, сконцентрованих на Заході, зберігаються в центральному депозитарії цінних паперів Euroclear у Бельгії. Йдеться про цінні папери та грошові кошти російського Центробанку на суму, еквівалентну 190 мільярдам євро (204,67 мільярда доларів).

Остаточне рішення про використання прибутку з цих активів має бути ухвалено на саміті G7 в Італії в червні.

США, ЄС та інші країни запровадили санкції та заморозили активи РФ і російських олігархів після повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Влітку міністерство фінансів США заявило про блокування активів російських олігархів і Центробанку РФ на суму понад 330 млрд доларів.

Статті

Країна
18.05.2024
13:54

Звільнення за "зв'язки" з людьми в окупації: Зеленський не підтримав ідею нардепів

Якщо раніше про його «зв'язки» з родичами, які проживають в окупації, знали лише близькі друзі, то тепер він зобов'язаний про це повідомити своє керівництво. Інакше його можуть звільнити
Луганськ
17.05.2024
10:41

 «Розумні люди зберігають свою думку при собі». Луганський щоденник

Якщо ти живеш за правилами, не намагаючись порушувати їх, ти житимеш нормально. Просто нормально. Можливо, погано, а може, добре, але ти житимеш. Якщо ж ти замахнувся своїм маленьким кулачком на систему, ти теж житимеш, але житимеш погано
Країна
16.05.2024
14:18

Від ідей до конкретних проектів: війні не вдалося зупинити бізнес Дніпропетровщини

Прифронтова Дніпропетровська область увійшла в трійку лідерів серед регіонів за кількістю нових бізнесів. Упродовж першого кварталу 2024 року в області відкрито майже 7 тисяч ФОПів. Водночас, за чотири місяці регіон має економічні втрати: тут...
Всі статті