Польща оплачує роботу 20 000 терміналів Starlink в Україні

Польща оплачує роботу принаймні 20 000 терміналів Starlink в Україні - мережі, що відіграє важливу роль у здійсненні військового зв'язку в країні. Про це повідомляє "Голос Америки" з посиланням на Польське агентство друку (PAP).

"Сьогодні [в Україні] понад 20 тисяч терміналів Starlink, роботу яких фінансує Польща", - заявив під час візиту до Києва міністр цифрових технологій Польщі Кшиштоф Гавковський.

"Starlink надає підтримку українській армії, а також госпіталям і лікарням", - підкреслив польський міністр.

Starlink - це перше і найбільше у світі супутникове угруповання, що використовує низьку навколоземну орбіту для доставки широкосмугового інтернету, здатного підтримувати потокове мовлення і забезпечувати доступ до Інтернету у віддалених місцях або районах, де немає або відключено звичайні системи зв'язку. Вона належить компанії SpaceX Ілона Маска.

Однак відносини між Україною та Ілоном Маском уже кілька місяців залишаються складними. Минулого року Маск відхилив запит на використання терміналів Starlink для атак ЗСУ по території Криму та по російському чорноморському військово-морському флоту. Ілон Маск заявив тоді, що якби він погодився, то SpaceX опинилася б, за його словами, "очевидно замішана у великому акті війни та ескалації конфлікту". Також минулого року, перш ніж продовжити надавати послуги супутникового зв'язку Україні, Маск заявив, що його компанія не може нескінченно сама "фінансувати послуги інтернету в Україні" і запропонував, щоб Пентагон розділив ці витрати.

Як повідомлялося, Головне управління розвідки Міністерства оборони України (ГУР) заявило про збільшення використання систем супутникового зв'язку Starlink російськими загарбниками на фронті.

Статті

Країна
18.05.2024
13:54

Звільнення за "зв'язки" з людьми в окупації: Зеленський не підтримав ідею нардепів

Якщо раніше про його «зв'язки» з родичами, які проживають в окупації, знали лише близькі друзі, то тепер він зобов'язаний про це повідомити своє керівництво. Інакше його можуть звільнити
Луганськ
17.05.2024
10:41

 «Розумні люди зберігають свою думку при собі». Луганський щоденник

Якщо ти живеш за правилами, не намагаючись порушувати їх, ти житимеш нормально. Просто нормально. Можливо, погано, а може, добре, але ти житимеш. Якщо ж ти замахнувся своїм маленьким кулачком на систему, ти теж житимеш, але житимеш погано
Країна
16.05.2024
14:18

Від ідей до конкретних проектів: війні не вдалося зупинити бізнес Дніпропетровщини

Прифронтова Дніпропетровська область увійшла в трійку лідерів серед регіонів за кількістю нових бізнесів. Упродовж першого кварталу 2024 року в області відкрито майже 7 тисяч ФОПів. Водночас, за чотири місяці регіон має економічні втрати: тут...
Всі статті