Луганські бібліотекарки поновлюють у Черкасах старобільську традицію "тихих вечірок": почали з виготовлення 3D масок

Співробітниці Луганської обласної універсальної наукової бібліотеки (ЛОУНБ) у Черкасах організували для своїх читачів майстер-клас з виготовлення 3D масок, остаточні "штрихи" - розфарбування - виконали 18 квітня. Про це "ОстроВу" повідомили заступниця директорки ЛОУНБ Анастасія Літашова й бібліотекарка Ольга Пізня 19 квітня.

"Подібні маски разом із нашими читачами ми виготовляли у період роботи у Старобільську, коли організовували так звані "тихі вечірки", - розповідає Літашова. - Ці маски були свого роду "фішкою" наших старобільських заходів".

Зазначається, що "тихі вечірки" були своєрідними "тусовками", на яких кожен учасник був у навушниках, здебільшого в масці й робив те, що вважав за потрібне - читав, слухав музику тощо. Тобто, з одного боку, бібліотека об'єднувала однодумців у колектив, а з іншого - кожному давала можливість у цьому колективі усамітнитись. У 2018 році одним із гостей такої вечірки був письменник Сергій Жадан. 

За словами співробітників бібліотеки, наразі її читачами у Черкасах є досить велика кількість переселенців, у тому числі з Луганської області, і бібліотекарі починають відроджувати певні традиції луганського періоду роботи. Відродити "тихі вечірки" повною мірою поки складно, отже, розпочали з виготовлення 3D масок.

Як зазначає пані Анастасія, такі майстер-класи бібліотека проводить системно у межах діяльності артлабораторії, і все це робиться на волонтерських засадах.

"Наша артлабораторія працює у двох напрямках - це арттерапевтичні заняття й майстер-класи. І якщо до проведення арттерапевтичних занять ми залучаємо професіоналів, психологів, то майстер-класи проводимо самі, враховуючи власний досвід і запит наших відвідувачів. Майстер-класи на кшталт того, де виготовляли маски - це в першу чергу елемент розвантаження для відвідувачів", - розповідає заступниця директорки бібліотеки.

Ольга Пізня зауважує, що ідея організувати арттерапевтичні заняття й майстер-класи виникла у бібліотекарок, по-перше, як відгук на виклики сьогодення й запит відвідувачів.

"А по-друге - із власної зацікавленості арттерапією як одним із доказових і дуже ресурсних методів психології, - каже Пізня. - Оскільки ми маємо широке коло спілкування серед психологинь і спеціалісток, які працюють у різноманітних напрямках, ми знайомимо їх із нашими користувачами бібліотеки, переважна більшість яких є внутрішньо перемішеними особами. До речі, є зацікавленість у заняттях і серед мешканців Черкас". 

За словами пані Ольги, заплановано загалом провести 12 подібних зустрічей - по одній на місяць. Станом на 19 квітня вже відбулись заняття з ізотерапії, нейрографіки, лялькотерапії. У найближчий тиждень відбудеться творчий майстер-клас з плетення мандали (симетричний малюнок у тантричній йозі буддизму та індуїзму, у загальному розумінні символізує світ, всесвіт. - "ОстроВ") з психологинею Валерією Любахою. Плануються також заняття з казкотерапії, бібліотерапії, фототерапії, драмотерапії, музикотерапії тощо.

Це маска з макету "шакал", але її можна модифікувати у "вовка" або "лисицю". А потім використовувати для фотосесій, тематичних вечірок чи просто дарувати друзям

Раніше повідомлялось, що луганські бібліотекарі навчають переселенців правильному користуванню смартфоном та кібербезпеці.

Статті

Країна
02.05.2024
10:41

Нафтова мішень, або Що показали українські атаки по російським НПЗ

Серед важливих підсумків: побоювання західних союзників Києва, як і слід було очікувати, виявилися безпідставними. Економічні збитки країни-агресора теж не такі великі, як хотілося б. Але це не головне.
Країна
30.04.2024
23:00

Реформа вищої освіти: революція чи реанімація?

“Об’єднання університетів будуть неминуче. Ті, хто об’єднаються зараз, матимуть можливість скористатися 1,5 мільйонами доларів, які нам надає на кожне об’єднання Світовий банк”
Світ
30.04.2024
16:45

«Маємо дедалі більше стимулів прискорити вирішення завдань СВО». Російські ЗМІ про Україну

...Пропозиція має йти тільки від американців. Взагалі договір буде набагато ширшим. Нас цікавить не тільки СВО. Нас цікавить система глобальної безпеки, і взаємодія з НАТО на території Європи - лише одна з частин.
Всі статті