У Запорізькій області запущено проєкт відновлення медичної інфраструктури та доступу населення до меддопомоги

Проєкт відновлення медичної інфраструктури запустило Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) у Запорізькій області наприкінці квітня. Про це повідомило Міністерство охорони здоров'я (МОЗ) на своєму сайті 1 травня.

"У квітні цього року Проєкт USAID "Підтримка реформи охорони здоров’я" (USAID HRS) розпочав впровадження... грантового проєкту у Запорізькій області. Мета - відновити та покращити доступ до необхідних медичних послуг для жителів громад... Проєкт буде впроваджено у рамках програми "Відновлення доступу населення до медичної допомоги", яку наразі USAID HRS реалізовує у дев’яти областях України, охоплюючи допомогою майже 4 млн українців", - пише МОЗ. 

Партнером, який буде безпосередньо працювати із медичними закладами, громадами та населенням у Запорізькій області, став МБФ "Альянс громадського здоров’я". Проєкт реалізується до грудня 2024 року. 

Подібний проєкт також впроваджується у громадах Харківської області.

МОЗ зазначає, що від початку повномасштабної війни Запорізька область щоденно зазнає суттєвих руйнувань через постійні обстріли та атаки з боку росії й тимчасову окупацію територій. 

"Найбільше страждає медична інфраструктура та доступ пацієнтів до медичних послуг, який зараз значно ускладнений через наслідки повномасштабної війни. Тож реалізація заходів у рамках грантових проєктів спрямована на задоволення базових медичних потреб жителів прифронтових та деокупованих територій", - вказує відомство. 

Підкреслюється, що в рамках програми "Відновлення доступу населення до медичної допомоги" в Україні загалом планується співпраця із 36 центрами первинної медико-санітарної допомоги задля підтримки розвитку їх організаційної спроможності, запровадження новітніх методів діагностики неінфекційних захворювань, розширення доступу до паліативних послуг та надання медпослуг через мобільні медичні бригади у важкодоступних місцевостях. 

Крім того, проєкт допоможе закупити медобладнання для надання вищезгаданих послуг, а також покращити компетенції двох тисяч медичних працівників у наданні діагностичних, паліативних послуг тощо.

Завдяки проєкту також планується запровадити автономне медсестринство та мультидисциплінарний підхід у 15 закладах й створити групи рівних для покращення роботи медичних працівників у 18 закладах. Крім того, буде підвищено обізнаність населення щодо деяких медичних послуг, гарантованих державою, та самодопомоги.

Як уточнюється у повідомленні МОЗ, проєкт USAID "Підтримка реформи охорони здоровʼя" є шестирічним, він спрямований на підтримку реформування та відновлення системи охорони здоровʼя України за фінансового сприяння уряду США. Мета проєкту - розбудова прозорої, підзвітної та ефективної системи охорони здоровʼя, здатної задовольняти актуальні потреби населення України. 

"Шляхом підтримки медичної реформи та цифрової трансформації охорони здоров’я проєкт сприяє боротьбі з корупцією в медичному секторі та покращує доступ українців до високоякісних медичних послуг. Зараз діяльність сфокусована на відновленні системи охорони здоров’я для забезпечення безперервності надання медпослуг, зменшенні рівня захворюваності та зміцненні стійкості системи у протистоянні викликам війни", - зазначається у повідомленні. 

Раніше "ОстроВ" писав про те, як у Запорізькій області впроваджується медична реформа: чи отримають пацієнти  належне медичне забезпечення та якісне лікування.

Статті

Луганськ
17.05.2024
10:41

 «Розумні люди зберігають свою думку при собі». Луганський щоденник

Якщо ти живеш за правилами, не намагаючись порушувати їх, ти житимеш нормально. Просто нормально. Можливо, погано, а може, добре, але ти житимеш. Якщо ж ти замахнувся своїм маленьким кулачком на систему, ти теж житимеш, але житимеш погано
Країна
16.05.2024
14:18

Від ідей до конкретних проектів: війні не вдалося зупинити бізнес Дніпропетровщини

Прифронтова Дніпропетровська область увійшла в трійку лідерів серед регіонів за кількістю нових бізнесів. Упродовж першого кварталу 2024 року в області відкрито майже 7 тисяч ФОПів. Водночас, за чотири місяці регіон має економічні втрати: тут...
Країна
16.05.2024
10:35

Коломойський: розмова продовжується

Реанімувавши старі звинувачення щодо співвласника групи "Приват" І.Коломойського, влада виклала свій останній та вирішальний козир у діалозі з опальним олігархом. Але чи призведе це до бажаного результату – велике питання.
Всі статті