Росіяни від грудня 2023 року розстріляли щонайменше 15 українських військових, які намагалися здатися в полон - Human Rights Watch

Окупанти від грудня 2023 року розстріляли щонайменше 15 українських військових, які намагалися здатися в полон. Про це пише міжнародна неурядова організація Human Rights Watch, яка займається захистом прав людини, у звіті від 2 травня.

"З початку грудня 2023 року російські війська стратили щонайменше 15 українських солдатів, які намагалися здатися в полон, і, можливо, ще шістьох, які здавалися в полон або вже здалися. Ці інциденти мають бути розслідувані як воєнні злочини", - йдеться у звіті.

"З моменту повномасштабного вторгнення в Україну війська РФ скоїли багато жахливих воєнних злочинів, - заявила Белкіс Вілле, асоційована директорка організації з питань криз і конфліктів. - До цієї ганебної спадщини також належать страти без суду і слідства - або вбивства - українських солдатів, які здалися в полон, і поранених, які холоднокровно розстрілювали, що прямо заборонено міжнародним гуманітарним правом".

Зазначається, що Human Rights Watch розслідувала три випадки очевидної страти без суду і слідства щонайменше 12 українських солдатів, перевіривши та проаналізувавши записи з дронів, опубліковані в соціальних мережах 2 і 27 грудня, а також 25 лютого 2024 року. 

"У цих випадках солдати продемонстрували чіткий намір здатися в полон і, оскільки вони більше не брали участі в бойових діях, вважалися такими, що вийшли з ладу і не підлягали покаранню згідно з міжнародним гуманітарним правом або законами війни", - йдеться у повідомленні.

Human Rights Watch підтвердила місцезнаходження двох з трьох інцидентів на основі відеозаписів, але через відсутність географічних деталей на відеозаписах не змогла визначити точне місцезнаходження третього інциденту. Організація також не змогла встановити, яка сторона керувала безпілотником, що знімав відео в цих випадках.

Human Rights Watch розслідувала четвертий випадок, проаналізувавши ще один відеоролик, розміщений у соціальних мережах 19 лютого, на якому двоє російських солдатів розстрілюють трьох беззбройних українських солдатів, які здалися в полон. Хоча акаунт, який розмістив відеоролик, вказав місце, де відбувався інцидент, Human Rights Watch не змогла перевірити це місце самостійно.

Щодо п'ятого інциденту - розслідування спиралося на інтерв'ю з українським солдатом, відео якого розміщене в Telegram-каналі 16 лютого, а також на детальне висвітлення в ЗМІ, включаючи інтерв'ю з членами сім'ї одного з загиблих. 

"Інформація свідчить про те, що в цьому інциденті було страчено шістьох солдатів, хоча обставини були менш чіткими", - йдеться у повідомленні.

В одному з п'яти інцидентів, що стався 25 лютого, на підтверджених відеозаписах з безпілотника, широко поширених в Інтернеті, в тому числі в мережі X (Twitter), видно, як щонайменше семеро українських солдатів виходять з бліндажа серед дерев між двома полями, знімають бронежилети, щонайменше один солдат знімає шолом, і всі вони лежать обличчям донизу, а п'ятеро російських солдатів ціляться в них зі своїх автоматів. Російських солдатів можна ідентифікувати за характерними червоними стрічками на руках і ногах. Потім троє російських солдатів стріляють у бік українських солдатів, які явно здалися, ззаду і з обох боків.

"Шестеро українських солдатів залишаються лежати обличчям вниз, явно реагуючи на постріли, в той час як один намагається повернутися в бліндаж, але його застрелили до того, як він зміг це зробити. Інцидент стався поблизу села Іванівське Донецької області. Місце події спочатку підтвердив Едж-Шахід, волонтер GeoConfirmed, а згодом його підтвердили дослідники Human Rights Watch", - пише організація.

Раніше повідомлялось, що окупанти розстріляли українських військовополонених під Роботиним. В ОГП заявили про початок рослідування.

Статті

Луганськ
17.05.2024
10:41

 «Розумні люди зберігають свою думку при собі». Луганський щоденник

Якщо ти живеш за правилами, не намагаючись порушувати їх, ти житимеш нормально. Просто нормально. Можливо, погано, а може, добре, але ти житимеш. Якщо ж ти замахнувся своїм маленьким кулачком на систему, ти теж житимеш, але житимеш погано
Країна
16.05.2024
14:18

Від ідей до конкретних проектів: війні не вдалося зупинити бізнес Дніпропетровщини

Прифронтова Дніпропетровська область увійшла в трійку лідерів серед регіонів за кількістю нових бізнесів. Упродовж першого кварталу 2024 року в області відкрито майже 7 тисяч ФОПів. Водночас, за чотири місяці регіон має економічні втрати: тут...
Країна
16.05.2024
10:35

Коломойський: розмова продовжується

Реанімувавши старі звинувачення щодо співвласника групи "Приват" І.Коломойського, влада виклала свій останній та вирішальний козир у діалозі з опальним олігархом. Але чи призведе це до бажаного результату – велике питання.
Всі статті