Луганські бібліотекарки поновлюють у Черкасах старобільську традицію "тихих вечірок": почали з виготовлення 3D масок

Співробітниці Луганської обласної універсальної наукової бібліотеки (ЛОУНБ) у Черкасах організували для своїх читачів майстер-клас з виготовлення 3D масок, остаточні "штрихи" - розфарбування - виконали 18 квітня. Про це "ОстроВу" повідомили заступниця директорки ЛОУНБ Анастасія Літашова й бібліотекарка Ольга Пізня 19 квітня.

"Подібні маски разом із нашими читачами ми виготовляли у період роботи у Старобільську, коли організовували так звані "тихі вечірки", - розповідає Літашова. - Ці маски були свого роду "фішкою" наших старобільських заходів".

Зазначається, що "тихі вечірки" були своєрідними "тусовками", на яких кожен учасник був у навушниках, здебільшого в масці й робив те, що вважав за потрібне - читав, слухав музику тощо. Тобто, з одного боку, бібліотека об'єднувала однодумців у колектив, а з іншого - кожному давала можливість у цьому колективі усамітнитись. У 2018 році одним із гостей такої вечірки був письменник Сергій Жадан. 

За словами співробітників бібліотеки, наразі її читачами у Черкасах є досить велика кількість переселенців, у тому числі з Луганської області, і бібліотекарі починають відроджувати певні традиції луганського періоду роботи. Відродити "тихі вечірки" повною мірою поки складно, отже, розпочали з виготовлення 3D масок.

Як зазначає пані Анастасія, такі майстер-класи бібліотека проводить системно у межах діяльності артлабораторії, і все це робиться на волонтерських засадах.

"Наша артлабораторія працює у двох напрямках - це арттерапевтичні заняття й майстер-класи. І якщо до проведення арттерапевтичних занять ми залучаємо професіоналів, психологів, то майстер-класи проводимо самі, враховуючи власний досвід і запит наших відвідувачів. Майстер-класи на кшталт того, де виготовляли маски - це в першу чергу елемент розвантаження для відвідувачів", - розповідає заступниця директорки бібліотеки.

Ольга Пізня зауважує, що ідея організувати арттерапевтичні заняття й майстер-класи виникла у бібліотекарок, по-перше, як відгук на виклики сьогодення й запит відвідувачів.

"А по-друге - із власної зацікавленості арттерапією як одним із доказових і дуже ресурсних методів психології, - каже Пізня. - Оскільки ми маємо широке коло спілкування серед психологинь і спеціалісток, які працюють у різноманітних напрямках, ми знайомимо їх із нашими користувачами бібліотеки, переважна більшість яких є внутрішньо перемішеними особами. До речі, є зацікавленість у заняттях і серед мешканців Черкас". 

За словами пані Ольги, заплановано загалом провести 12 подібних зустрічей - по одній на місяць. Станом на 19 квітня вже відбулись заняття з ізотерапії, нейрографіки, лялькотерапії. У найближчий тиждень відбудеться творчий майстер-клас з плетення мандали (симетричний малюнок у тантричній йозі буддизму та індуїзму, у загальному розумінні символізує світ, всесвіт. - "ОстроВ") з психологинею Валерією Любахою. Плануються також заняття з казкотерапії, бібліотерапії, фототерапії, драмотерапії, музикотерапії тощо.

Це маска з макету "шакал", але її можна модифікувати у "вовка" або "лисицю". А потім використовувати для фотосесій, тематичних вечірок чи просто дарувати друзям

Раніше повідомлялось, що луганські бібліотекарі навчають переселенців правильному користуванню смартфоном та кібербезпеці.

Статті

Країна
16.05.2024
14:18

Від ідей до конкретних проектів: війні не вдалося зупинити бізнес Дніпропетровщини

Прифронтова Дніпропетровська область увійшла в трійку лідерів серед регіонів за кількістю нових бізнесів. Упродовж першого кварталу 2024 року в області відкрито майже 7 тисяч ФОПів. Водночас, за чотири місяці регіон має економічні втрати: тут...
Країна
16.05.2024
10:35

Коломойський: розмова продовжується

Реанімувавши старі звинувачення щодо співвласника групи "Приват" І.Коломойського, влада виклала свій останній та вирішальний козир у діалозі з опальним олігархом. Але чи призведе це до бажаного результату – велике питання.
Країна
15.05.2024
23:21

“Зручна модель” маріупольського виконкому

У квітні Держаудитслужба повідомила про результати ревізії комунального підприємства: виявлені порушення на понад 48 млн гривень. Аудитори не знайшли двох підрядників комунального підприємства
Всі статті