"Змушені будуть повертатися до окупованих районів": Лубінець звернувся до уряду через скасування допомоги переселенцям

Уповноважений з прав людини в Україні Дмитро Лубінець звернувся ло прем’єр-міністра стосовно змін у механізмі виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщених осіб, які почнуть діяти з березня 2024 року, через що ВПЛ втратять допомогу. Про це омбудсмен пише 21 лютого у своєму ТГК.

"Я, як Омбудсман України, звернувся до Прем’єр-міністра України щодо змін у механізмі виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщених осіб, які наберуть чинності з березня 2024 року", - повідомив Лубінець.

Він зазначив, що, за попередніми оцінками, потенційно 1 мільйон ВПО може втратити право на допомогу, що може мати значні негативні наслідки для людей, які вже постраждали від війни. А головне - люди змушені будуть повертатися до окупованих районів чи їхати закордон.

"Для більшості ВПО, допомога на проживання — єдине джерело доходу. Втрата цієї допомоги може позбавити їх доступу до базових потреб та житла. Саме тому, у зверненні акцентував на тому, що: Уряд не запровадив дієвих механізмів для заохочення ВПО до працевлаштування; скасування виплати допомоги може стимулювати ВПО до повернення на ТОТ, небезпечні території або переміщення до інших країн; використання значних фінансових ресурсів для евакуації людей із зони бойових дій стає нераціональним, коли людям відмовляють у базовій підтримці після переміщення, що спонукає їх повертатися назад" - акцентує омбудсмен.

Він сподівається, що Уряд перегляне зміни щодо допомоги ВПО з урахуванням викладених зауважень.

Статті

Країна
06.09.2024
11:06

12-годинні виклики, реформування і «Надія». Як "швидка" виконує свої функції у прифронтовій Дніпропетровщині

Зараз додалося викликів… Ми всі розуміємо які. У нас щоденні транспортування військових, я не буду говорити, з яких локацій. Першими працюють військові медики, ми забираємо поранених військових в лікарнях першого контакту або стабілізаційних пунктах
Країна
05.09.2024
11:31

Національний кешбек: як це працюватиме

Ініційована президентом В.Зеленським держпрограма "Купуй українське" ("Національний кешбек") стартувала з 2 вересня. "ОстроВ" розповідає про її умови та ризики.
Світ
04.09.2024
11:19

«В перспективі наступного року Москві доведеться домовлятися з Вашингтоном». Російські ЗМІ про Україну

«Виснажені громадяни Незалежної розуміють, що під час швидкого настання холодів їхня енергосистема може не витримати, а Росія масштабними бомбардуваннями здатна знищити всю енергомережу України і тоді настане колапс»
Всі статті