Зеленський закликав Верховну Раду зібратися якнайшвидше для обговорення ситуації в Курській області РФ

Верховна Рада має якнайшвидше зібратися для розгляду низки нагальних питань, зокрема забезпечення виплат учасникам операції в Курській області, надання українського громадянства легіонерам і врегулювання питання трофейної зброї. Про це заявив президент України Володимир Зеленський.у відеозверненні за підсумками засідання Ставки головнокомандувача 15 серпня.

"Ми маємо чітко гарантувати саме на законодавчому рівні, що наші воїни, які беруть участь у Курській операції, наприклад, і братимуть участь в усіх інших наших діях на території держави-агресора, будуть отримувати абсолютно всі виплати та преференції, які передбачені для передової. І це потрібно зробити саме законом, щоб у всіх наших людей була впевненість, що держава спрацює так, як потрібно", - сказав Зеленський.

Крім того, за його словами, має бути надано українське громадянство громадянам інших держав, які захищають незалежність України, а також членам їхніх сімей. 

"Кожен воїн, який захищає Українську державу, захищає наших людей, захищає нашу незалежність, заслуговує на визнання та максимальну підтримку. Це стосується, зокрема, тих наших воїнів – українських легіонерів, – які наразі мають громадянство інших держав, але поки що не України. Вони заслуговують бути нашими громадянами, громадянами України. Також це справедливо поширити і на їхніх рідних, на рідних наших героїв", - сказав президент.

За словами Зеленського, також має бути законодавчо врегульовано питання трофейної зброї, яку українські військовослужбовці здобувають у боях.

Крім того, за його словами, всі колаборанти мають бути позбавлені будь-яких звань і нагород в Україні, "щоб рішення про позбавлення нагород не було лише декларативним, а дійсно фіксувало, як Україна ставиться до такої особи".

Президент зазначив, що ці рішення "допоможуть і українським воїнам, і всьому українському суспільству, і нашим державним інституціям".

"Відповідні законопроєкти теж уже є в парламенті. І я прошу Верховну Раду зібратися для розгляду цих питань невідкладно найближчим часом. Звичайно, окрім цих названих мною рішень, є ще деякі інші, не менш важливі законодавчі ініціативи, які посилюють нашу незалежність, зокрема духовну незалежність, а також урядова робота, щоб їх упровадити. Це все варто зробити дійсно оперативно", - сказав Зеленський.

Нагадаємо, у Курській області РФ створено українську військову комендатуру, її очолив генерал-майор Москальов. 

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті