Західні країни-кредитори України згодні на рік відтермінувати виплати за боргом

Уряди західних країн-кредиторів України планують скоординовано зупинити обслуговування боргу Києва з 1 серпня до кінця 2023 року з можливим продовженням ще на рік. Про це 20 липня повідомило міністерство фінансів Німеччини, пише "Економічна правда".

"За цих виняткових обставин і визнаючи взірцевий досвід України щодо обслуговування боргу на сьогоднішній день, члени Групи кредиторів України підтримують це прохання про надання згоди та наполегливо закликають власників облігацій погодитися на прохання України", – йдеться в заяві.

Уточнюється, що група кредиторів України, до якого входять Канада, Франція, Німеччина, Японія, Велика Британія та Сполучені Штати, також закликала власників облігацій погодитися на прохання Києва про відстрочку виплати боргу на два роки.

Також у повідомленні згадується прохання Києва змінити умови виплати за ВВП-варантами, і Група кредиторів закликала власників варантів (цінних паперів, що дають його власникові право на купівлю деякої кількості акцій компанії в будь-який час до завершення дії контракту за певною ціною. – "ОстроВ") погодитися на запропоновані зміни. "Схвалення пропозицій України з боку власників облігацій та варантів означало б суттєву підтримку для уряду та народу України", – додають у мінфіні Німеччини.

Крім того, країни також закликали всіх інших офіційних двосторонніх кредиторів швидко досягти згоди з Україною щодо призупинення обслуговування боргу. "Ми продовжуватимемо тісно координувати та оцінювати ситуацію за підтримки МВФ та Світового банку", – підсумували у відомстві.

Раніше повідомлялось, що в найближчій перспективі Україна здатна обслуговувати зовнішній борг.

Статті

Донецьк
18.09.2024
13:18

У лікарнях грубіянять, а в аптеках продають крейду замість ліків. Донецький щоденник

На цій біді швидко навчилися заробляти місцеві ділки. Вони привозять невеликими партіями медикаменти з України та перепродають їх із потрійною накруткою. Але люди купують. Тому що змушені.
Світ
17.09.2024
18:00

«Росія зобов'язана вибрати другий варіант дій». Російські ЗМІ про Україну

У Росії для чинної влади небезпечно програвати війни, особливо коли тривалий час ця влада проводила паради і переконувала народ у непереможності рідної армії. Поразка викличе розчарування і втрату віри, але не в армію, а в політичне керівництво.
Луганськ
17.09.2024
10:40

Хліб, евакуація, 20 мешканців і зникла безвісти 82-річна Надія Омелянівна: будні вільної Луганщини 

Надія Омелянівна, швидше за все, пішла шукати місце, де можна спіймати мобільний зв’язок, щоб поговорити з сином (телефона у хаті не було, отже, ймовірно, вона взяла його з собою). І підірвалась на вибухівці. А тіло розтягали дикі звірі.
Всі статті