Західні системи ППО і дозвіл бити по території РФ захистять Харків - ISW

Надання західних систем протиповітряної оборони та зняття обмежень на здатність України завдавати ударів по військових цілях на російській території за допомогою наданої Заходом зброї мають вирішальне значення для того, щоб відбити російські удари по місту Харків. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), - пише Укрінформ.

Зазначається, що десяток західних країн нещодавно частково або повністю зняли обмеження на використання Україною зброї, наданої Заходом, для завдання ударів по військових цілях на території РФ.

«Ці зміни в політиці дозволять українським силам використовувати системи, надані Заходом, для завдання ударів по російських вогневих точках і плацдармах на прикордонних територіях і в повітряному просторі Росії», – йдеться у звіті.

Українські офіційні особи повідомили, що українські сили збили кілька російських військових літаків у лютому 2024 року, багато з яких завдавали ударів планерними бомбами в напрямку Авдіївки.

«Здатність українських сил збивати російські військові літаки у прифронтовій зоні вказує на те, що українські сили, ймовірно, зможуть повторити той же ефект за допомогою як українських, так і західних систем для захисту північної частини Харківської області та міста Харкова від російських ударів планерними бомбами, що запускаються з повітряного простору Росії», - вважають аналітики ISW.

Президент України Володимир Зеленський раніше заявляв, що російські війська не зможуть захопити Харків, якщо українські війська отримають два протиповітряні комплекси Patriot для розгортання в регіоні.

Протягом останніх кількох тижнів російські війська завдавали ударів по місту Харків за допомогою планерних бомб і різних ракетних ударів, хоча дві батареї Patriot на півночі Харківської області матимуть обмежену ефективність у захисті від російських повітряних ударів без можливості вести вогонь по російських літаках у повітряному просторі РФ, наголошує ISW.

Як повідомлялося, внаслідок ракетних ударів РФ по Зміївській громаді Чугуївського району загинув чоловік, дістали поранення ще двоє людей.

Статті

Країна
03.07.2024
13:57

Економіка: зростання всупереч війні

Українська економіка збереже позитивну динаміку цього року всупереч усім викликам повномасштабної війни. Такого обнадійливого висновку дійшли експерти Світового банку (СБ), аналізуючи підсумки перших 5 місяців.
Світ
02.07.2024
17:02

«Зеленський прийняв пропозицію Путіна». Російські ЗМІ про Україну

РосЗМІ не натішаться: "У Києві знову заговорили про переговори". При цьому акцент президента Зеленського на можливості переговорів Києва і Москви тільки через посередників кремлівські ЗМІ навмисно приглушують, позицію Києва подають як його...
Країна
30.06.2024
23:00

“Ніхто не бере на себе відповідальність давати роз’яснення”, або дещо про покарання за колабораціонізм

Офіс генерального прокурора нараховує 8269 кримінальних проваджень по відносно новій статті 111-1 “Колабораційна діяльність” Кримінального кодексу. В Єдиному державному реєстрі судових рішень є вже 1694 вироки
Всі статті