Якість деснянської води на Київщині у межах норми, на Чернігівщині фіксують погіршення

Якість води на річці Десна в місцях водозаборів Київської області перебуває в межах норми. Про це 19 вересня повідомило Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України.

"У пункті водозабору міста Бровари хімічне споживання кисню - 32,02 мг на кубічний дециметр, за норми 30 мг на кубічний дециметр, розчинений кисень у нормі. У пункті водозабору міста Київ хімічне споживання кисню - 20,76 мг на кубічний дециметр, розчинений кисень - 6,02 мг на кубічний дециметр, за норми не менше ніж 4 мг на кубічний дециметр", - йдеться в повідомленні. Перевищень за вмістом пестицидів, поліароматичних вуглеводнів, летких органічних сполук, а також важких металів не виявлено. Загибелі риби не зафіксовано. За азотом амонійним, нітритах і хлоридах перевищень немає.

Зазначено, що, за даними "Київводоканалу" та оцінками науковців, очисні споруди "Київводоканалу" справляться із забрудненням у разі його доходження до точок водозабору. Якість води в кранах споживачів не зміниться і відповідатиме вимогам Державних санітарних норм і правил.

Щодо річки Сейм, то на Сумщині зберігається погіршення якості води у верхніх пунктах моніторингу. Ймовірне джерело забруднення - на території РФ.

"Найгірші показники фіксуються на ділянці с. Пруди - с. Мутин. Хімічне споживання кисню порівняно з минулою добою знизилося на 29 одиниць і становить 112 мг на дециметр кубічний біля с. Пруди та 102 мг на дециметр кубічний біля с. Мутин. Розчинений кисень зріс до 0,14-0,34 мг на кубічний дециметр. Азот амонійний перебуває в межах норми", - йдеться в повідомленні.

Водночас на Чернігівщині відбувається покращення якості води р. Сейм. Усі досліджувані показники перебувають у межах нормативів, окрім марганцю, у пункті м. Батурин. Там він перевищує норму в 1,2 раза.

"Вміст розчиненого у воді кисню становить 7 мг на кубічний дециметр, показник хімічного споживання кисню перебуває в межах 26-26,7 мг на кубічний дециметр. За азотом загальним, залізом загальним, нітритами, фосфатами та хлоридами перевищень не зафіксовано", - ідеться в повідомленні.

Зазначено, що результати вимірювань проб води р. Десна на Чернігівщині свідчать, що якість води річки також покращилась в усіх пунктах. Розчинений кисень у всіх пунктах перебуває в межах норми. У місті Остер хімічне споживання кисню становить 33 міліграми на кубічний дециметр. Вміст амонійного азоту, марганцю, нітритів, фосфатів і хлоридів не перевищує нормативних значень.

"За результатами вимірювань пріоритетних забруднювальних речовин проб води річок Сейм і Десна в Чернігівській області, перевищень екологічних нормативів якості за вмістом пестицидів, летких органічних сполук, а також важких металів не виявлено", - наголошує Міндовкілля.

Нагадаємо, раніше забруднення по річки Десна просунулось до села Ладинка Чернігівської області. 

Статті

Донецьк
18.09.2024
13:18

У лікарнях грубіянять, а в аптеках продають крейду замість ліків. Донецький щоденник

На цій біді швидко навчилися заробляти місцеві ділки. Вони привозять невеликими партіями медикаменти з України та перепродають їх із потрійною накруткою. Але люди купують. Тому що змушені.
Світ
17.09.2024
18:00

«Росія зобов'язана вибрати другий варіант дій». Російські ЗМІ про Україну

У Росії для чинної влади небезпечно програвати війни, особливо коли тривалий час ця влада проводила паради і переконувала народ у непереможності рідної армії. Поразка викличе розчарування і втрату віри, але не в армію, а в політичне керівництво.
Луганськ
17.09.2024
10:40

Хліб, евакуація, 20 мешканців і зникла безвісти 82-річна Надія Омелянівна: будні вільної Луганщини 

Надія Омелянівна, швидше за все, пішла шукати місце, де можна спіймати мобільний зв’язок, щоб поговорити з сином (телефона у хаті не було, отже, ймовірно, вона взяла його з собою). І підірвалась на вибухівці. А тіло розтягали дикі звірі.
Всі статті