Вільнюс під час саміту НАТО захищатимуть 12 установок Patriot, система NASAMS, гаубиці, військові літаки і протиядерний захист

Напередодні саміту НАТО Вільнюс захистили потужним військовим озброєнням, пише "Голос Америки" 8 липня.

"Було б безвідповідально залишити наше небо незахищеним, коли сюди прибувають Байден і лідери 40 країн", – зазначив президент Литви Гітанас Науседа й підкреслив, що усі зусилля для безпеки повітря під час зустрічі лідерів НАТО означають, що Альянсу слід терміново створити постійну протиповітряну оборону в країнах Балтії, а не лише на час проведення саміту.

Зазначається, що від центру Вільнюса до білоруського кордону – менше години їзди автотранспортом, а саме місце проведення саміту знаходиться всього за 32 км від державної межі. До росії звідти – лише близько 150 км.

Союзники по НАТО надають для саміту війська, літаки, протиповітряну оборону, артилерію, поліцію, передову зброю. Німеччина розгорнула 12 протиракетних установок Patriot (див. фото), Іспанія привезла систему ППО NASAMS, Франція надсилає самохідні гаубиці Caesar, Франція, Фінляндія та Данія базують військові літаки в Литві, а Велика Британія та Франція надають засоби боротьби з безпілотниками. Польща та Німеччина направили вертолітні сили спецоперації. Інші надсилають заходи для боротьби з будь-якими потенційними хімічними, біологічними, радіологічними та ядерними атаками.

За інформацією Reuters, у Вільнюському аеропорту помічено 8 німецьких ракетних установок Patriot, спрямованих у бік російського Калінінграда. Ще двоє спрямовані на Білорусь.

Раніше Столтенберг розповів, чого чекати від саміту Альянсу у Вільнюсі: "Ми зробимо Україну ще сильнішою".

Статті

Донецьк
18.09.2024
13:18

У лікарнях грубіянять, а в аптеках продають крейду замість ліків. Донецький щоденник

На цій біді швидко навчилися заробляти місцеві ділки. Вони привозять невеликими партіями медикаменти з України та перепродають їх із потрійною накруткою. Але люди купують. Тому що змушені.
Світ
17.09.2024
18:00

«Росія зобов'язана вибрати другий варіант дій». Російські ЗМІ про Україну

У Росії для чинної влади небезпечно програвати війни, особливо коли тривалий час ця влада проводила паради і переконувала народ у непереможності рідної армії. Поразка викличе розчарування і втрату віри, але не в армію, а в політичне керівництво.
Луганськ
17.09.2024
10:40

Хліб, евакуація, 20 мешканців і зникла безвісти 82-річна Надія Омелянівна: будні вільної Луганщини 

Надія Омелянівна, швидше за все, пішла шукати місце, де можна спіймати мобільний зв’язок, щоб поговорити з сином (телефона у хаті не було, отже, ймовірно, вона взяла його з собою). І підірвалась на вибухівці. А тіло розтягали дикі звірі.
Всі статті