В Україні склали першу підозру російському археологу за знищення культурної спадщини в Криму

Правоохоронці склали першу підозру російському археологу за злочин проти української культурної спадщини в тимчасово окупованому Криму. Як повідомила у Фейсбуці народна депутатка, заступниця голови комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційні політики Євгенія Кравчук, всі факти таких протиправних розкопок українські служби належним чином документують у межах окремих кримінальних проваджень.

«Усім відомо, як росія руйнує, нищить та краде об’єкти культурної спадщини з тимчасово окупованих територій України. Незаконні археологічні розкопки на території Криму – це частина цієї злочинної діяльності», – констатувала Кравчук.

За її даними, нині встановлено, зокрема, що одному з об’єктів археологічної спадщини за 2014-2019 роки заподіяні збитки на понад 200 млн гривень.

«Також дуже важливо, що зрушилось з місця питання притягнення до відповідальності російських «науковців-археологів». В одному з проваджень складено підозру у вчиненні злочину проти культурної спадщини України російському «археологу», який нищить культурну спадщину та самобутність України та українського народу», – зазначила депутатка.

Вона пояснила, що, крім правосуддя, це означає, що інформація про злочини буде поширена через Інтерпол іноземним правоохоронцям, тож такі «науковці» можуть забути про виїзди за кордон на семінари та виставки.

Як повідомлялося, МАГАТЕ фінансувало російських учених в окупованому Криму, а зараз проведе в Москві тренінг з учасниками з Донецька.

Статті

Донбас
27.10.2024
17:39

«На Запоріжжі бували випадки, що в одному селі води не попросиш у бабусі, а в іншому - дідусь наводить на нас артилерію». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня інформаційні канали окупованого Донбасу вдавали з себе дорослих журналістів і намагалися детально розповідати про саміт БРІКС у Казані та аналізувати його підсумки. Виходило не дуже, тому що, якраз, про підсумки навіть російські...
Країна
26.10.2024
09:00

Мобілізація: економічне бронювання чи нові посилення?

Ще на початку серпня народні депутати говорили, що темпи мобілізації задовольняють найвище військове керівництво України. Але за два місяці ситуація різко змінилася.
Країна
25.10.2024
10:49

Медреформа в дії. Досвід Запоріжжя

Величезна кількість лікарів, медичних співробітників виїхали з тимчасово окупованих територій і розселилися в Запоріжжі. Величезна користь діяльності релоковних медцентрів...
Всі статті