В Офісі генпрокурора заявили, що садибу Зеленських у Києві знесено, незважаючи на її арешт

За процесуального керівництва Шевченківської окружної прокуратури м. Києва за фактом руйнування будівлі на вул. Кониського, 22 (колишня Тургенєвська) порушено кримінальне провадження. Про це у Телеграм повідомив Офіс генпрокурора.

"Дії осіб, які зруйнували будівлю, кваліфіковано як знищення майна, на яке накладено арешт (ч. 1 ст. 388 КК України). Також розслідується факт проведення будівельних робіт всупереч накладеній забороні, що кваліфіковано як самочинне будівництво на самовільно зайнятій земельній ділянці (ч. 3 ст. 197-1 КК України)", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, на будівлю на вул. Кониського, 22, у січні 2024 року в межах кримінального провадження, розпочатого за фактом умисного незаконного знищення, руйнування або пошкодження об'єктів культурної спадщини (ч. 2 ст. 298 КК України), за клопотанням прокурорів було накладено арешт із забороною користування, розпорядження та відчуження.

Прокурори клопотали про накладення арешту, оскільки, згідно з Генеральним планом м. Києва, ця ділянка належить до меж історичного ареалу столиці. На проведення будівельних робіт необхідний дозвіл Міністерства культури та інформаційної політики України.

"Незважаючи на це, протягом тривалого часу там проводилися будівельні роботи, а саме капітальне будівництво, під час якого можливе умисне незаконне знищення, руйнування або пошкодження об'єктів культурної спадщини. Будівельні роботи проводилися без погодження Міністерства культури та інформаційної політики України. Отже, у зв'язку з арештом будівлі всі роботи мають бути зупинені", - йдеться в повідомленні.

19 липня 2024 року, незважаючи на накладений арешт, невстановлені особи в порушення обмежувальних вимог із застосуванням важкої будівельної техніки зруйнували будинок.

"Наразі встановлено місцезнаходження техніки, задіяної під час знесення будівлі. На території, де вона перебувала, провели невідкладний обшук, під час якого техніку вилучили.

До суду подано клопотання про її арешт", - ідеться в повідомленні.

Досудове розслідування проводять слідчі Шевченківського управління поліції Києва.

"Ще раз наголошуємо, що будівля на вул. Кониського, 22, перебуває під арештом, і проведення будь-яких будівельних робіт там незаконне", - підсумували в Офісі генпрокурора.

Як повідомлялося, у центрі Києва знесли садибу Зеленських, поліція відкрила кримінальне провадження. 

Статті

Донецьк
18.09.2024
13:18

У лікарнях грубіянять, а в аптеках продають крейду замість ліків. Донецький щоденник

На цій біді швидко навчилися заробляти місцеві ділки. Вони привозять невеликими партіями медикаменти з України та перепродають їх із потрійною накруткою. Але люди купують. Тому що змушені.
Світ
17.09.2024
18:00

«Росія зобов'язана вибрати другий варіант дій». Російські ЗМІ про Україну

У Росії для чинної влади небезпечно програвати війни, особливо коли тривалий час ця влада проводила паради і переконувала народ у непереможності рідної армії. Поразка викличе розчарування і втрату віри, але не в армію, а в політичне керівництво.
Луганськ
17.09.2024
10:40

Хліб, евакуація, 20 мешканців і зникла безвісти 82-річна Надія Омелянівна: будні вільної Луганщини 

Надія Омелянівна, швидше за все, пішла шукати місце, де можна спіймати мобільний зв’язок, щоб поговорити з сином (телефона у хаті не було, отже, ймовірно, вона взяла його з собою). І підірвалась на вибухівці. А тіло розтягали дикі звірі.
Всі статті