У центрі Києва знесли садибу Зеленських. Поліція відкрила кримінальне провадження

У центрі Києва вчора19 липня несанкціонованого знесли історичну будівлю — садибу Зеленських, за адресою вулиця Кониського, 22, збудовану у 1890 році. Поліція вже відкрила кримінальне провадження. Про це повідомив Департамент охорони культурної спадщини Київської міської держадміністрації.

Міська влада заявила, що обурена ситуацією і назвала знесення «зухвалим та цинічним самоуправством».

Учора керівник департаменту, представники благоустрою, міської влади, громадських організацій та мешканці прибули на місце події. 

Там наголосили, що «особливо цинічно» знесення виглядає на тлі того, що кілька днів тому громадська організація «Спадщина Київ» подала до департаменту пакет доопрацьованої облікової документації щодо присвоєння будівлі статусу пам'ятки. Раніше міський голова підтримав петицію №12870 «Зберегти історичну садибу Зеленських».

Наразі Департамент вивчає всі можливі законні кроки та заходи реагування. 

Тим часом поліція Києва встановлює обставини знесення історичної будівлі в межах кримінального провадження за ч. 2 ст. 298 Кримінального кодексу України. 

Напередодні правоохоронці отримали повідомлення про знесення будинку, побудованого наприкінці XIX століття, за допомогою важкої будівельної техніки. На місце події негайно виїхала слідчо-оперативна група. 

Поліціянти встановили місцеперебування техніки та вилучили її, розв'язується питання щодо її арешту. 

Садиба Зеленських — двоповерхова будівля в Києві, збудована з дерева та обкладена цеглою. Одна з найстаріших будівель на вулиці Кониського та остання дерев'яна будівля вулиці. Входить до «Списку історичних будинків, які потребують додаткового захисту» (їх заборонено зносити чи реконструювати).

Будівлю збудували як садибу купця та професора Василя Малініна, згодом там проживала родина міщанина Зеленського. Садиба має ознаки історизму та неоренесансу.

Як повідомлялося, у КМДА вважають, що демонтаж колишньої Арки дружби народів буде нетолерантною дією.

Статті

Країна
06.09.2024
11:06

12-годинні виклики, реформування і «Надія». Як "швидка" виконує свої функції у прифронтовій Дніпропетровщині

Зараз додалося викликів… Ми всі розуміємо які. У нас щоденні транспортування військових, я не буду говорити, з яких локацій. Першими працюють військові медики, ми забираємо поранених військових в лікарнях першого контакту або стабілізаційних пунктах
Країна
05.09.2024
11:31

Національний кешбек: як це працюватиме

Ініційована президентом В.Зеленським держпрограма "Купуй українське" ("Національний кешбек") стартувала з 2 вересня. "ОстроВ" розповідає про її умови та ризики.
Світ
04.09.2024
11:19

«В перспективі наступного року Москві доведеться домовлятися з Вашингтоном». Російські ЗМІ про Україну

«Виснажені громадяни Незалежної розуміють, що під час швидкого настання холодів їхня енергосистема може не витримати, а Росія масштабними бомбардуваннями здатна знищити всю енергомережу України і тоді настане колапс»
Всі статті