Українські прокурори зафіксували 316 фактів сексуального насильства, пов’язаного з війною, 5 російських військових вже отримали вироки

З початку повномасштабного вторгнення РФ українські прокурори зафіксували 316 фактів сексуального насильства, пов’язаного з війною, зокрема серед потерпілих – 200 жінок, 114 чоловіків та 15 неповнолітніх (14 дівчат та 1 хлопець).  Про це повідомив Офіс генпрокурора у відповідь на інформаційний запит видання ZMINA.

Трьох окупантів засудили за злочини сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом (далі – СНПК) – до 12 років, двох – до 10 років та 11 років відповідно, 1 вирок стосовно злочинця на початок вересня 2024 року ще не набрав законної сили. Засуджених російських військових оголосили у розшук.

Станом на початок вересня 2024 року спеціалізовані групи правоохоронців виявили факти сексуального насильства на окупованих територіях Донецької, Запорізької, Київської, Чернігівської, Херсонської, Харківської та Миколаївської областей. На основі зібраних свідчень, а також доказів, 49 російським військовослужбовцям повідомили про підозру.

Наразі прокурори скерували до суду 21 обвинувальний акт щодо 30 підозрюваних у сексуальному насильстві, зумовленому війною. Судовий розгляд в усіх кримінальних провадженнях, скерованих до суду з обвинувальними актами, здійснюється за відсутності обвинувачених – заочно. Українські суди розглядають кримінальні провадження зважаючи на місце скоєння злочинів, зокрема слухається 16 справ:

  • 2 на території Донецької,
  • 2 Запорізької,
  • 4 Київської,
  • 5 Херсонської,
  • 2 Харківської,
  • 1 Миколаївської областей.

Позиція прокурорів щодо заочного засудження військовослужбовців збройних сил РФ в національних судах така, що насамперед враховують думку постраждалих. Якщо вцілілий орієнтується на національне правосуддя, то прокурор чи слідчий розпочинає досудове розслідування. Це роблять також для того, щоб зафіксувати злочин і зібрати докази із можливістю подальшого їх використання в міжнародних інстанціях. Адже одним із пріоритетів є притягнення вищого керівництва Росії до кримінальної відповідальності.

"Залежно від стадії кримінального провадження, бажання потерпілого, свідка чи його законного представника, до постраждалих і свідків застосовують заходи безпеки. Зокрема, проводять слухання в режимі закритих судових засідань упродовж усього провадження. А потерпілі та свідки, які є їхніми близькими родичами, у такому випадку надають суду свідчення під зміненими анкетними даними", – кажуть в Офісі генпрокурора.

Статті

Світ
26.09.2024
22:00

Російський метал у Європі: "історична помилка" Брюсселя

Європейський санкційний «паркан» щодо російської металопродукції виглядає як діряве решето. Цинізм у тому, що дірки у "паркані" передбачливо зробили самі єврочиновники.
Країна
25.09.2024
14:09

Квартирний бум проти переселенців. Їдеш від війни – залишай дітей, старих та тварин

Вимушені переселенці стають легкою здобиччю для недобросовісних власників. На жаль, навіть договір не завжди може захистити орендарів.
Донецьк
23.09.2024
12:17

Перейменування на Донеччині: як у 2024 році змінювали назви, пов'язані з РФ

Вже втретє за останні 10 років населенні пункти Донецької області стикаються із необхідністю масово змінювати назви об’єктів топоніміки на своїй території.
Всі статті