Українські біженці принесли Чехії більше грошей, ніж країна витратила на їхню підтримку

У Чехії доходи від податків і страхування, які сплачують українські біженці, вже перевищують бюджетні витрати на них. За перше півріччя 2024 року Празі вдалося отримати мільйони євро. Про це повідомляє "Громадське" з посиланням на чеське Міністерство праці та соціальних питань.

Як повідомляється, протягом першого півріччя 2024 року на біженців потрібно було виділити 7,3 мільярда крон (понад 290 мільйонів євро), але дохід становив 11,7 мільярда (більш ніж 465 млн євро). Так, держава заробила 4,4 мільярда крон (понад 175 млн євро). Водночас витрати падають, а доходи зростають.

«Біженці з України вже давно дають у наш бюджет набагато більше, ніж ми витрачаємо на допомогу співвітчизникам. Вони є для нас надбанням, а не тягарем», — зазначили у відомстві.

За офіційними даними, середня допомога на одного біженця, який подає заяву, становить 7336 крон (291 євро), що включає гуманітарну допомогу та підтримку в оплаті житла. Однак на остаточний розмір допомоги впливають деякі фактори, зокрема місце перебування біженця.

В уряді вказують, що більшу гуманітарну допомогу отримають найбільш вразливі — це близько 25% біженців, тобто десь 93 тисяч людей. Йдеться про дітей, біженців похилого віку та людей з інвалідністю.

Як повідомлялося, більше половини громадян Чехії, як і раніше, виступають за підтримку українських біженців. 

Статті

Донецьк
18.09.2024
13:18

У лікарнях грубіянять, а в аптеках продають крейду замість ліків. Донецький щоденник

На цій біді швидко навчилися заробляти місцеві ділки. Вони привозять невеликими партіями медикаменти з України та перепродають їх із потрійною накруткою. Але люди купують. Тому що змушені.
Світ
17.09.2024
18:00

«Росія зобов'язана вибрати другий варіант дій». Російські ЗМІ про Україну

У Росії для чинної влади небезпечно програвати війни, особливо коли тривалий час ця влада проводила паради і переконувала народ у непереможності рідної армії. Поразка викличе розчарування і втрату віри, але не в армію, а в політичне керівництво.
Луганськ
17.09.2024
10:40

Хліб, евакуація, 20 мешканців і зникла безвісти 82-річна Надія Омелянівна: будні вільної Луганщини 

Надія Омелянівна, швидше за все, пішла шукати місце, де можна спіймати мобільний зв’язок, щоб поговорити з сином (телефона у хаті не було, отже, ймовірно, вона взяла його з собою). І підірвалась на вибухівці. А тіло розтягали дикі звірі.
Всі статті