Більше половини громадян Чехії, як і раніше, виступають за підтримку українських біженців

Підтримка українських біженців з боку громадян Чехії залишається стабільною: як і рік тому, 55% громадян країни позитивно ставляться до того, що країна дозволяє залишатися на своїй території людям, які залишили батьківщину через розв'язану Росією війну. Про це повідомляє «Радио Прага».

Згідно з опитуванням, проведеним у червні 2024 року агентством STEM, більша частина чеського суспільства (73%) згодна з твердженням, що держава повинна надавати українцям доступ до ринку праці без тяганини та складнощів.

Хоча більшість чехів виступає за залучення українців на внутрішній ринок праці, у суспільстві переважає думка, що держава має слідкувати за тим, щоб до країни не приїжджали нові біженці, та активно скорочувати кількість українців, які вже перебувають у Чехії. Так вважають 60% опитаних. На думку 54%, держава повинна надати українцям, у яких є таке бажання, можливість влаштуватися в Чехії надовго.

«Люди сприймають українських біженців по-різному. Якщо українці прагнуть трудової та мовної інтеграції, то чеське суспільство дуже відкрите щодо них. Однак частина чехів відчуває, що деякі біженці недостатньо намагаються інтегруватися», - прокоментував результати опитування директор агенції STEM з досліджень Яромир Мазак.

Найчастіше чехи стикаються з українцями у звичайному житті - коли здійснюють покупки в магазинах або користуються будь-якими послугами. Здебільшого це робітники і жителі Праги та Центральної Чехії.

«На індивідуальному рівні ми спостерігаємо, що той, хто щодня зустрічає українців на роботі чи в школі, ставиться до них краще. Однак щоденні зустрічі з українцями у звичайному житті [поза роботою чи навчальним закладом] не зумовлюють більш позитивного до них ставлення. Для такого ставлення, ймовірно, потрібно встановлювати ближчі зв'язки або особистий контакт», - уточнює Яромир Мазак.

Незалежно від місця, 40% опитаних відчувають змішані почуття з приводу зустрічі з українцями, менше 25% сприймають зустріч позитивно і приблизно 20% - негативно. Порівняно з червнем минулого року результати практично не змінилися.

Особисті конфлікти з українцями або конфлікти між чехами та українцями останнім часом відзначило менше опитаних, ніж роком раніше, - 28%, а 73% респондентів стверджують, що на їхнє життя приїзд українських біженців не вплинув.

Як повідомлялося, у Чехії збирають гроші сім'ї українського хірурга, який загинув у Празі під час падіння карниза будинку.

Статті

Донецьк
18.09.2024
13:18

У лікарнях грубіянять, а в аптеках продають крейду замість ліків. Донецький щоденник

На цій біді швидко навчилися заробляти місцеві ділки. Вони привозять невеликими партіями медикаменти з України та перепродають їх із потрійною накруткою. Але люди купують. Тому що змушені.
Світ
17.09.2024
18:00

«Росія зобов'язана вибрати другий варіант дій». Російські ЗМІ про Україну

У Росії для чинної влади небезпечно програвати війни, особливо коли тривалий час ця влада проводила паради і переконувала народ у непереможності рідної армії. Поразка викличе розчарування і втрату віри, але не в армію, а в політичне керівництво.
Луганськ
17.09.2024
10:40

Хліб, евакуація, 20 мешканців і зникла безвісти 82-річна Надія Омелянівна: будні вільної Луганщини 

Надія Омелянівна, швидше за все, пішла шукати місце, де можна спіймати мобільний зв’язок, щоб поговорити з сином (телефона у хаті не було, отже, ймовірно, вона взяла його з собою). І підірвалась на вибухівці. А тіло розтягали дикі звірі.
Всі статті