Україна конфіскувала щонайменше 15 млрд грн російських активів з початку повномасштабної війни

З початку повномасштабної війни Україна конфіскувала активів РФ на щонайменше 15 млрд грн, а Фонд держмайна отримав у своє управління 1175 об'єктів. Про це повідомляє "Еспресо" з посиланням на Центр протидії корупції.

Як повыдомляэться, на запит ЦПК у Фонді держмайна поінформували, що у своє управління він отримав 1175 обʼєктів, загальна вартість яких становить 13,5 млрд грн.

Також Фонду передали 686,5 млн грн на банківських рахунках і права вимоги на 40,9 млн грн.

У матеріалі йдеться, що серед конфіскованих Україною активів є майно російських олігархів Дерипаски, Ротенберга, Гінера, Шелкова, Євтушенкова, активи Богуслаєва, Балицького, Сальдо, Януковича та інших осіб, проти яких запровадили санкції.

Серед найбільших активів у розпорядженні України:

  • Миколаївський глиноземний завод і низка активів мільярдера РФ Дерипаски;
  • один із провідних виробників газобетонних виробів в Україні ТОВ "АЕРОК" - він належав підсанкційному російському олігарху Молчанову;
  • уся частка в статутному капіталі ТОВ "Вінницький авіаційний завод", "Вертольоти МСБ", 90,1% компанії "Страхова компанія Мотор-Гарант" та ще трьох компаній, які належать Богуслаєву, і понад 630 млн грн;
  • ТРЦ Ocean Plaza у Києві, який належав підсанкційним братам-олігархам РФ Ротенбергам та їхнім бізнес-партнерам;
  • "ПентоПак Україна", що належав російсько-грецькому олігарху Саввіді.

Останній актив продали за $103 млн на відкритому аукціоні.

"Крім цього, конфіскували сотні інших обʼєктів рухомого і нерухомого майна, резиденцію Межигір'я, частки в статутних капіталах десятків юридичних осіб. Щоправда, чимала частина з цих активів поки що знаходиться на тимчасово окупованих територіях", - додають у Центрі протидії корупції.

Нагадаємо, 10 липня представник Єврокомісії Крістіан Віганд заявив, що Україна отримає перший транш з прибутку від заморожених активів РФ протягом  кількох тижнів.

Статті

Донецьк
18.09.2024
13:18

У лікарнях грубіянять, а в аптеках продають крейду замість ліків. Донецький щоденник

На цій біді швидко навчилися заробляти місцеві ділки. Вони привозять невеликими партіями медикаменти з України та перепродають їх із потрійною накруткою. Але люди купують. Тому що змушені.
Світ
17.09.2024
18:00

«Росія зобов'язана вибрати другий варіант дій». Російські ЗМІ про Україну

У Росії для чинної влади небезпечно програвати війни, особливо коли тривалий час ця влада проводила паради і переконувала народ у непереможності рідної армії. Поразка викличе розчарування і втрату віри, але не в армію, а в політичне керівництво.
Луганськ
17.09.2024
10:40

Хліб, евакуація, 20 мешканців і зникла безвісти 82-річна Надія Омелянівна: будні вільної Луганщини 

Надія Омелянівна, швидше за все, пішла шукати місце, де можна спіймати мобільний зв’язок, щоб поговорити з сином (телефона у хаті не було, отже, ймовірно, вона взяла його з собою). І підірвалась на вибухівці. А тіло розтягали дикі звірі.
Всі статті