Угорщину можуть позбавити головування в ЄС через поїздку Орбана до Москви - ЗМІ

Чиновники ЄС обговорюють можливість позбавлення Угорщини ролі голови в Раді союзу після візиту угорського прем'єра Віктора Орбана в РФ і зустрічі з Путіним. Про це пише газета Financial Times із посиланням на обізнані джерела, - повідомляє Телеграм-канал The Moscow Times.

Через поїздку Орбана до Москви багато держав - членів ЄС також задумалися про бойкот традиційних неформальних міністерських зустрічей, що мають відбутися в Угорщині під час головування країни в Раді Євросоюзу, та про обмеження "свободи маневрів" прем'єра Угорщини, розповів співрозмовники FT.

У юридичній службі Євросоюзу, зі свого боку, вважають, що поїздка Орбана до РФ і його зустріч із Путіним суперечать угодам, укладеним країнами ЄС. Згідно з оцінкою юристів, Орбан порушив союзні договори, які забороняють будь-які дії, здатні "поставити під загрозу досягнення цілей" ЄС. Також він порушив "правове положення, яке закликає всіх членів організації здійснювати зовнішньополітичну діяльність виключно в дусі лояльності та взаємної солідарності".

"Поїздка до Москви була політичною помилкою. За десять років я ніколи не бачив такої різкої реакції від інших 26 країн - членів ЄС на дії однієї держави. <...> Угорщина може отримати жовту картку. Такий спосіб роботи неприйнятний", - заявив Financial Times голова Євроради Шарль Мішель.

Як повідомлялося, Орбан після візиту до Києва і Москви застерігає Євросоюз: В Україні можливі "більш драматичні втрати і події на передовій, ніж будь-коли раніше".

Статті

Країна
06.09.2024
11:06

12-годинні виклики, реформування і «Надія». Як "швидка" виконує свої функції у прифронтовій Дніпропетровщині

Зараз додалося викликів… Ми всі розуміємо які. У нас щоденні транспортування військових, я не буду говорити, з яких локацій. Першими працюють військові медики, ми забираємо поранених військових в лікарнях першого контакту або стабілізаційних пунктах
Країна
05.09.2024
11:31

Національний кешбек: як це працюватиме

Ініційована президентом В.Зеленським держпрограма "Купуй українське" ("Національний кешбек") стартувала з 2 вересня. "ОстроВ" розповідає про її умови та ризики.
Світ
04.09.2024
11:19

«В перспективі наступного року Москві доведеться домовлятися з Вашингтоном». Російські ЗМІ про Україну

«Виснажені громадяни Незалежної розуміють, що під час швидкого настання холодів їхня енергосистема може не витримати, а Росія масштабними бомбардуваннями здатна знищити всю енергомережу України і тоді настане колапс»
Всі статті