У Росії дозволили застосовувати силу, спецзасоби і зброю всім приставам і не нести за це відповідальності

Усім співробітникам російських органів примусового виконання буде дозволено застосовувати фізичну силу, спецзасоби та зброю. Відповідний законопроєкт 24 липня схвалила Держдума, - повідомляє російське бюро «Радіо Свобода».

Раніше таке право пристави мали тільки під час забезпечення правопорядку в судах.

Крім того, за новим законом усі пристави отримають право вести фото- і відеозйомку, а також звукозапис для фіксації можливих правопорушень.

Пристави будуть зобов'язані попереджати про намір застосувати силу або зброю, а також забезпечити надання першої допомоги постраждалим від їхніх дій.

Водночас, як зазначено в законопроєкті, пристави не нестимуть відповідальності за шкоду, заподіяну громадянам і організаціям під час застосування сили, спецзасобів або зброї, якщо вони застосовувалися на законних підставах.

Фізичну силу і спецзасоби приставам дозволяється застосовувати для відбиття нападу і для припинення опору під час затримання, доставлення в ОВС або до суду, а також під час перепровадження іноземців, які підлягають примусовій висилці.

Спецзасоби - це гумові палиці, наручники, електрошокери та сльозогінний газ. Їх заборонено застосовувати проти вагітних, дітей та інвалідів, а також проти осіб, які вчинили незаконні дії ненасильницького характеру.

Вогнепальну зброю новий закон дозволяє приставам застосовувати для захисту учасників судових процесів, відбиття нападу, припинення втеч і під час затримання осіб, яких спіймали під час скоєння тяжких злочинів.

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті