У Польщі різко зросла кількість українських учнів, які бажають піти до місцевих шкіл. Батькам заплатять за програмою "800 плюс"

З 1 вересня 2024 року для дітей з України навчання в школі стає обов’язковим разом із отриманням пільги "800 плюс". Про це повідомляє "Польське радіо".

Програма "800+", – програма грошової допомоги для батьків, а також для тимчасових опікунів та осіб, які здійснюють альтернативну опіку над дитиною. Допомогу можуть отримати громадяни України, які в'їхали на територію Польщі після 23 лютого 2022 року.

Міністр освіти Польщі Барбара Новацька зазначає, що деякі українські діти вже чотири роки були на онлайн-навчанні.

"Батьки/опікуни повинні переконатися, що дитина відвідує школу. Побачимо, як це включення виглядатиме на практиці. Я вважаю, що це необхідно. Я вважаю, що це дуже погано, що ми допустили, щоб тисячі дітей поруч з нами не ходили до школи. Тому ми не знаємо, чи хтось постраждав, але це люди, яким ми просто хочемо допомогти, щоб одного дня вони відбудували вільну Україну. Тому ми прийняли рішення приймати всіх дітей без жодних винятків", - сказала міністр Новацька.

У міністерстві підрахували, що до польських шкіл підуть ще від 60 до 80 тисяч українських дітей.

"Польське радіо" також акцентує, що після змін у законодавстві, згідно з якими виплата «800 плюс» залежить від проходження обов'язкової освіти, батьки та опікуни дітей біженців з України частіше записують їх до польських шкіл. За тиждень до першого дзвоника польські школи щодня приймають нових учнів з України. Раніше вони могли навчатися дистанційно тільки в українських школах та не відвідувати польські.

Заступник міністра освіти Польщі Йоанна Муха оцінила, що це може бути від 60 000 до 80 000 додаткових українських учнів. Точні цифри ще не відомі, оскільки набір учнів досі триває.

Зокрема, директор початкової школи №25 у варшавському районі Воля Томаш Зевєц повідомив, що у вересні третину учнів його школи становитимуть діти з України. Протягом літніх канікул директор спостерігав збільшення кількості заявок щодо навчання українських дітей.

"І йдеться не про перші класи, тому що набір до перших класів вже майже завершився. Йдеться про інші класи. І серед цих людей велика група - діти та їхні батьки чи опікуни дітей з України. Наскільки велика? Приблизно на 50% збільшився інтерес до школи", - додав Томаш Зєвець.

Зазначається, що у Варшаві вже зараз проживає найбільша кількість українських дітей у всій країні - близько 16 000.

Також акцентується, що з 1 січня 2025 року з батьків та опікунів дітей з України, які не виконують обов'язкову програму навчання в Польщі, буде знято виплату «800 плюс».

Наразі відвідують польські школи 145 000 дітей біженців з України, йдеться у повідомленні.

Як повідомлялося, у Польщі не вистачає працівників через скорочення міграції українців.

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті