ЄК вивчає рішення Угорщини позбавити соцвиплат українських біженців з районів, яких не торкнулася війна

Європейська комісія вивчає указ уряду Угорщини не надавати більше соціальних виплат українським біженцям, які прибули з районів, що не постраждали від війни. Про це повідомила представниця Європейської комісії Анітта Гіппер (Anitta Hipper) у Брюсселі на брифінгу, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Нам відомо про цей указ, і ми його вивчаємо. Але дозвольте мені ще раз повторити позицію ЄС, яка полягає в тому, що ЄС єдиний у забезпеченні захисту всім, хто рятується від путінських бомб. І це те, що ми робили й далі робитимемо для українського народу і забезпечуватимемо його захист стільки, скільки буде потрібно", - зазначила вона.

Гіппер уточнила, що тимчасовий захист, який ЄС надає українським біженцям, є "доступом до прав у ЄС, а також у всіх державах - членах ЄС, включно з правами на проживання, а також доступом до ринку праці, житла, соціального забезпечення, медичної та іншої допомоги". "Цей указ щойно набув чинності, і нам треба буде (для з'ясування деталей і наслідків) зв'язатися з угорською владою", - додала представник Єврокомісії.

Гіппер також повідомила, що ЄК отримала й вивчає лист із Будапешта, в якому викладено відповіді на запитання, пов'язані з рішенням Угорщини після візиту прем'єр-міністра Віктора Орбана до Москви спростити умови в'їзду для росіян і білорусів, включивши їх до програми так званої національної картки, за якою охочі працювати в Угорщині зможуть перебувати протягом двох років із можливістю продовження.

Згідно з позицією Брюсселя з цього питання Росія становить загрозу безпеці ЄС, і, отже, всі інструменти, які використовуються на рівні Союзу і держав-членів, мають гарантувати безпеку Союзу в цілому.

Як повідомлялося, у Європарламенті готують "обмежувальні заходи" для Угорщини через її рішення спростити в'їзд для громадян РФ і Білорусі. 

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті