У Нацбанку запропонували замінити окупаційні "копійки" на "шаги"

Національний банк України ініціює перейменування розмінної монети копійка на шаг - це повинно сприяти дерусифікації та відновленню історичної справедливості. Про це повідомили в НБУ.

Як зазначаэться, після дослідження історії українського грошообігу фахівці дійшли висновку, що назва «копійка» — це символ московської окупації, а «шаг» зможе повернути українським монетам власну ідентичність.

Відновлення історичної справедливості: Національний банк ініціює зміну назви монети "копійка" на "шаг"

«Назва “шаг” давнього українського походження, вона уже використовувалась як на території України, так і в українській грошовій лічбі. Це унікальне найменування монети, якого не знають інші лінгвокультури. Воно широко вживається в класичній українській літературі, зокрема часто згадується у творчості Тараса Шевченка, Лесі Українки та інших письменників», — заявили в НБУ.

У Нацбанку також наголошують, що наукова спільнота підтримує ініціативу щодо перейменування.

«Найменування "шаг" на позначення дрібної монети в українській мові відоме з XVI ст. (…) Повернення такої назви сучасній розмінній монеті України не лише відродило б національні традиції в номінації грошей, а й назавжди розірвало би зв'язок практики називання українських монет з колоніальною російською лінгвокультурою», — зазначив кандидат філологічних наук Олександр Скопненко.

В НБУ додали, що вже розробили пропозиції щодо внесення відповідних змін до статті 32 Закону України «Про Національний банк України». Зокрема, пропонується встановити таке:

  • співвідношення між копійкою та шагом дорівнюватиме 1:1;
  • Національний банк розроблятиме дизайн та визначатиме порядок введення в обіг шагів, а також порядок і строки вилучення з обігу копійок.

В НБУ розповіли, що на території України від часів Гетьманщини й до доби Української Революції 1917-1921 років використовувалася дрібна монета шаг.

Як повідомлялося, на гривнях почали друкувати гасло "Слава Україні! Героям слава!". 

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті