У Нацбанку запропонували замінити окупаційні "копійки" на "шаги"

Національний банк України ініціює перейменування розмінної монети копійка на шаг - це повинно сприяти дерусифікації та відновленню історичної справедливості. Про це повідомили в НБУ.

Як зазначаэться, після дослідження історії українського грошообігу фахівці дійшли висновку, що назва «копійка» — це символ московської окупації, а «шаг» зможе повернути українським монетам власну ідентичність.

Відновлення історичної справедливості: Національний банк ініціює зміну назви монети "копійка" на "шаг"

«Назва “шаг” давнього українського походження, вона уже використовувалась як на території України, так і в українській грошовій лічбі. Це унікальне найменування монети, якого не знають інші лінгвокультури. Воно широко вживається в класичній українській літературі, зокрема часто згадується у творчості Тараса Шевченка, Лесі Українки та інших письменників», — заявили в НБУ.

У Нацбанку також наголошують, що наукова спільнота підтримує ініціативу щодо перейменування.

«Найменування "шаг" на позначення дрібної монети в українській мові відоме з XVI ст. (…) Повернення такої назви сучасній розмінній монеті України не лише відродило б національні традиції в номінації грошей, а й назавжди розірвало би зв'язок практики називання українських монет з колоніальною російською лінгвокультурою», — зазначив кандидат філологічних наук Олександр Скопненко.

В НБУ додали, що вже розробили пропозиції щодо внесення відповідних змін до статті 32 Закону України «Про Національний банк України». Зокрема, пропонується встановити таке:

  • співвідношення між копійкою та шагом дорівнюватиме 1:1;
  • Національний банк розроблятиме дизайн та визначатиме порядок введення в обіг шагів, а також порядок і строки вилучення з обігу копійок.

В НБУ розповіли, що на території України від часів Гетьманщини й до доби Української Революції 1917-1921 років використовувалася дрібна монета шаг.

Як повідомлялося, на гривнях почали друкувати гасло "Слава Україні! Героям слава!". 

Статті

Донецьк
18.09.2024
13:18

У лікарнях грубіянять, а в аптеках продають крейду замість ліків. Донецький щоденник

На цій біді швидко навчилися заробляти місцеві ділки. Вони привозять невеликими партіями медикаменти з України та перепродають їх із потрійною накруткою. Але люди купують. Тому що змушені.
Світ
17.09.2024
18:00

«Росія зобов'язана вибрати другий варіант дій». Російські ЗМІ про Україну

У Росії для чинної влади небезпечно програвати війни, особливо коли тривалий час ця влада проводила паради і переконувала народ у непереможності рідної армії. Поразка викличе розчарування і втрату віри, але не в армію, а в політичне керівництво.
Луганськ
17.09.2024
10:40

Хліб, евакуація, 20 мешканців і зникла безвісти 82-річна Надія Омелянівна: будні вільної Луганщини 

Надія Омелянівна, швидше за все, пішла шукати місце, де можна спіймати мобільний зв’язок, щоб поговорити з сином (телефона у хаті не було, отже, ймовірно, вона взяла його з собою). І підірвалась на вибухівці. А тіло розтягали дикі звірі.
Всі статті