У Міндовкілля заявили, що вода в Десні на Київщині у межах норми, на Чернігівщині фіксується погіршення

Якість води в річці Десна в місцях водозаборів Києва та Броварів перебуває в межах норми станом на в четвер, 26 вересня, переміщення забруднення в Київській області не фіксується. Про це повідомило Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України.

"Спостерігається стабілізація ситуації в нижній течії річки Десна, показники якості води коливаються і перебувають на рівні значень попередньої доби. Розчинений кисень у воді всіх відібраних проб перебуває в межах норми", - йдеться в повідомленні. 

Перевищень за вмістом пестицидів, поліароматичних вуглеводнів, летких органічних сполук, а також важких металів не виявлено. Загибелі риби не зафіксовано. За азотом амонійним, нітритами та хлоридами перевищень також немає.

У річці Сейм у Сумській області - спостерігається покращення показників якості води біля с. Чумакове. Показник хімічного споживання кисню впав у всіх пунктах спостережень: пункті с. Чумакове знизився до нормативних значень з 43,2 до 28,4 міліграм на дециметр кубічний при нормі 30 міліграм на дециметр кубічний, у с. Мутин та с. Озаричі з 54,4 та 78,6 до 40,6 та 69,4 міліграм на дециметр кубічний. Забруднення, яке фіксується на ділянці с. Мутин – с. Озаричі стало менш концентрованим. Розчинений кисень підвищився та у пункті с. Чумакове досягнув норми не менше 4 міліграм на дециметр кубічний  і становить 6,02 міліграм на дециметр кубічний, у пунктах с. Мутин та с. Озаричі перебуває в межах значень 0,5-2,56 міліграм на дециметр кубічний, що нижче норми.

На Чернігівщині спостерігається погіршення якості води у річці Сейм. У місті Батурин зафіксоване перевищення по хімічному споживанню кисню у 3,2 рази. У пункті Долинське – цей показник підвищився з 71 до 81 міліграм на дециметр кубічний, що перевищує норму у 2,7 рази. Розчинений кисень у місті Батурин та селі Долинське становить 0,35 та 0,58  міліграм на дециметр кубічний. По азоту амонійному, нітритах, фосфатах та хлоридах перевищень не виявлено.

Результати вимірювань проб води р.Десна на Чернігівщині свідчать, що розчинений кисень - у межах норми, знизився лише на ділянці річки у с. Велике Устя  і становить 2,51 міліграм на дециметр кубічний. Фіксується перевищення хімічного споживання кисню, яке становить 38-50 міліграм на дециметр кубічний на ділянці с. Велике Устя - с. Максаки. Вміст азоту амонійного, нітритів, фосфатів та хлоридів не перевищує нормативні значення.

"За результатами вимірювань пріоритетних забруднювальних речовин проб води річок Сейм і Десна в Сумській та Чернігівській областях, перевищень екологічних нормативів якості за вмістом пестицидів, летких органічних сполук, а також важких металів не виявлено", - повідомили у міністерстві.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що забруднення в Сеймі та Десні сталося через скидання води з відстійників у російському Тьоткіно. 

Статті

Світ
26.09.2024
22:00

Російський метал у Європі: "історична помилка" Брюсселя

Європейський санкційний «паркан» щодо російської металопродукції виглядає як діряве решето. Цинізм у тому, що дірки у "паркані" передбачливо зробили самі єврочиновники.
Країна
25.09.2024
14:09

Квартирний бум проти переселенців. Їдеш від війни – залишай дітей, старих та тварин

Вимушені переселенці стають легкою здобиччю для недобросовісних власників. На жаль, навіть договір не завжди може захистити орендарів.
Донецьк
23.09.2024
12:17

Перейменування на Донеччині: як у 2024 році змінювали назви, пов'язані з РФ

Вже втретє за останні 10 років населенні пункти Донецької області стикаються із необхідністю масово змінювати назви об’єктів топоніміки на своїй території.
Всі статті